‘Nederlandse’ Zeilhelden in de Sydney Hobart Yacht Race 2023

De jaarlijkse prestigieuze zeilrace ‘The Sydney Hobart Yacht Race’ is op tweede kerstdag
2023 gestart. Wat een spektakel om de 103 deelnemers te zien starten, met de maxi’s en de IRC 0 vloot op de voorste startlijn. Voor thuisblijvende zeilers veelal een #Bucketlistrace, maar ook eentje met een goede live stream. De Sydney Hobart Yacht Race staat erom bekend dat de maxi’s strijden om de line honours titel. Wie is er als eerste én snelste over de streep in Hobart?

Team Whisper Racing – vlak voor Tasman Island

Dit jaar gaat de race tussen de 100 footers Andoo comanche, Law Connect, Scallywag en de
Wild Thing 100.

Tijdens deze 78e editie van de race zeilden er ook enkele Nederlanders mee in het veld. Én een Nederlander die zijn vaderland verlaten heeft en in down under is gaan werken. Kenmerkend voor de editie dit jaar was dat de bekende namen uit de Nederlandse zeilwereld, zoals Wouter Verbraak, vorig jaar nog tweede op Alive, een Reighel Pugh 66, niet meezeilden in deze editie. Alive werd dit jaar uitgeroepen tot de overall winnaar van de The Sydney Hobart Yacht Race.

Chris Nicholson, winnende tacticus van deze editie op de 100 ft Law Connect en zeer bekend met de Nederlandse zeilscene en bekend van zijn rol als wachtleider op Team Akzo Nobel in de Ocean Race, noemt het jammer dat de Nederlandse profs het laten afweten. Er zijn voldoende jachten als charter beschikbaar. Later komt hij aan het woord over hoe hij met het team van Law Connect deze editie naar hun hand heeft kunnen zetten in een kat en muis spel tijdens de finish.

Dit jaar zeilden er vooral jonge Nederlandse professionals mee in de race en stond een geroutineerde ‘Sydney to Hobart’ zeilende Nederlander aan de basis van een jong lokaal team, maar zeilde niet mee.

Van links naar rechts: Stan Schouten, Luuk ter Haar, Bouwe van der Weiden

Stan Schouten, Gouda (1998), zeilde voor team Rotterdam Offshore Racing Team (ROST) van 2018 – 2022 en heeft de race gevaren op de Class 40, Volstar Yeah Baby in de IRC 2 startgroep. Aan boord was hij hoofdverantwoordelijk voor de navigatie. Ten tijde van het schrijven voor dit artikel is hij double handed de boot aan het terugzeilen naar Sydney.

Bouwe van der Weiden, Veldhoven (1996), zeilde voor team Rotterdam Offshore Racing Team (ROST) van 2018 – 2022. Bouwe was aan boord “2e voordekker” en zeilde mee op de JudelVrolijk 62, met het Team Whisper Racing.

Luuk ter Haar, Rotterdam (2002), zeilde voor team Holland Ocean Racing Team (Ocean Races Academy) van 2021 – 2023. Luuk wisselde vlak voor de race van team om mee te zeilen in deze editie van de Sydney Hobart. Met de Rogers 46, Mayfair zeilde hij mee als voordekker.

Jan ‘Clogsy’ Scholten, Geldrop (1961) en verhuisd naar Australië in 1981. Jan is de teamcoach van het team op de J/99 Disko Trooper Contender Sailcloth. Jan werkt tevens als zeilexpert voor Contender Sailcloth in Avelon, Sydney. Hij woont met zijn gezin en 3 dochters in Australië.

In het volgende artikel gaat Willem Jan in gesprek met deze Zeilhelden en vertellen zij over hun ervaringen tijdens de Sydney Hobart Yacht Race 2023.

Willem Jan Landman

Website race: Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2023

Reacties

Reacties