Karma-blog: ‘Rustige dag’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via zijn blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Foto van blog

Wed 20 Dec 2023 07:24 (CET)

Rustige dag

Vandaag een rustige dag. Te weinig wind om te zeilen, net genoeg wind om te zeilen en alles er tussenin. De zonnepanelen doen het super en houden de accu’s redelijk op peil, als we ze naar de zon richten. Met dit lichte weer gaat dat.

Wel opvallend: over stuurboord deden we met deze wind met gemak 6 knopen. Over bakboord komen we niet boven de 5. Of beter, doen we ongeveer 4,5. Een enorm verschil.

Zelfde zeilen, zelfde koers tov de wind, zelfde crew. Het gaat over de SOG, de Speed Over Ground. GPS snelheid dus.

Oorzaken? Echt geen idee. ????????‍ Stroming? Gewicht dat net wat meer aan bakboord zit? Iets anders? Effect van de deining? Wie het weet mag het zeggen…

Vandaag ook weer een nieuwe one minute movie geplaatst. Thx voor de leuke en fijne reactie. Wordt erg gewaardeerd hier aan boord.

Wij zeilen zo de nacht in. Nog 30 uren rust, daarna gaat het weer echt waaien. ????️

Crew is doing the dishes after a wonderful fish 🐟 soup! (From fresh line catches tuna).

Fri 22 Dec 2023 05:10 (CET)

Dagen achtereen lichte wind

Dagen achtereen lichte wind. Het kwam onze neus uit. Windje 3, soms een vlaagje 4. Net genoeg om deze stalen tweemaster in beweging te houden, maar veel te weinig voor ons verlangen om lekker te zeilen.

Werner en Mitchel

Sinds vannacht (lokale boottijd, UTC-10) staat de wind weer aan. Nog redelijk beschaafd. 20 to 25 knopen, af en toe een uitschieter boven de 30. Niets wat Karma of haar bemanning niet kan handelen.

Het kost weer wat moeite om je te bewegen aan boord. Overal vasthouden, anders glijd je weg. We worden meteen weer afgestraft als we ergens een lijn verkeerd hebben zitten, want met deze wind kom je daar niet mee weg.

Maar we hebben weer lol, we lachen, vertellen verhalen en genieten volop van die prachtige oceaan. Mitchel neemt net m’n wacht over. Ik ga koken.

De Starlink verbinding is weer off line. Ik vermoed dat we te veel schommelen om een stabiele verbinding te realiseren. Handmatig heb ik de antenne in verschillende posities gezet, maar nog geen succes. Soms vindt ‘ie een satelliet en gaat ‘ie connecten … maar een verbinding levert het nog niet op. Gelukkig hebben we backups. Dit bericht is geplaatst via Iridium.

Sun 24 Dec 2023 06:18 (CET)

Suggesties voor het kerst menu?

Kerstvakantie. In Nederland. En in veel andere landen. Hier in de roaring forties gaat het gewoon door.

Kerstman Oscar

Prachtige dag. Licht bewolkt. Stevige bries. De forties grommen. Mijlen maken. We wilden met de jaarwisseling halverwege zijn. Dat gaat net niet lukken, waarschijnlijk. Maar de vooruitzichten voor de komende dagen zijn goed: wind, uit de goede hoek.

Oscar zit op wacht in z’n rode pak met bijpassende muts.

Als iemand nog suggesties heeft voor het kerst menu : graag!

Sun 24 Dec 2023 19:35 (CET)

Geen hagelslag, wel hagel

Foto van blog

Gisteren vers brood gebakken. Zonnebloem volkoren, krokant korstje, warm uit de oven. Maar dan geen hagelslag om erop te doen. Pindakaas met sambal is ook lekker. 😉

Vandaag om 06:30 was er wel hagel. Ineens kwam het met bakken uit de lucht. 40 knopen wind en hagel op je wangen. Dat was even heftig wakker worden. Gelukkig waren het kleine stenen en duurde het maar kort.

Wij raken steeds verder zuidelijk, de wind komt ook zuidelijker en de temperatuur daalt. Zomer in de zuidelijke oceaan lijkt op zo’n moment ver weg. Misschien krijgen we nog wel een witte kerst.

Werner Toonk

Reacties

Reacties