Karma-blog: ‘Weer aan boord!’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Pakketjes aan boord

Tue 31 Oct 2023 10:09 (CET)

Rond 5.00 begint het licht te worden. Ik was al wakker. Blijft gek, zo ineens aan de andere kant van de wereld. KARMA lag er goed bij. Boven water dan. Onder water is het fruits de mer. Mosselen dus en andere beesten. 

De schroef draait nog wel, maar nagenoeg zonder voortstuwing. Met hulp van Brian (havenmeester) en z’n bootje, hebben we KARMA naar de Riverside Drive Marina geduwd. Het vertrouwde thuis voor de komende weken. 

KARMA lijkt wel de pakjesboot van Sinterklaas.

Alle pakketten die ik heb verzonden en besteld zijn aangekomen en zijn nu aan boord. KARMA lijkt wel de pakjesboot van Sinterklaas. Bijzonder hoe dat werkt. Dozen open maken en geen idee hebben wat erin zit. 

Overdag is het klussen. De eerste dagen zitten vol met tegenslag. Dat weet ik ondertussen. De wc spoelt gelukkig gewoon door. Deze keer heeft de waterpomp het begeven. Dat los ik wel een keer op. 

De ankerbak ziet er strak uit. Gezandstraald en in de epoxy. Neveneffect is wel dat binnen in de boot alles onder een dikke laag vettig stof zit. Schoonmaken dus. Stofzuigen werkt niet. Soppen gaat ook niet. Thinner is the way to go. 

Tevreden met het resultaat tot nu toe. Morgen weer een dag. 

En ow ow ow wat voelt het goed om weer aan boord en op het water te zijn. En terwijl ik dat schrijf, mis ik m’n kids en Liane. Mooie dingen hoeven niet makkelijk te zijn.

Wed 01 Nov 2023 10:53 (CET)

Voorjaar

Het is voorjaar in Nieuw Zeeland. En vandaag past het weer er ook bij. Zon, lekker windje, goed zeilweer.

Aan boord

Niet dat ik aan het zeilen ben, daar is het nog te vroeg voor. Vooral heel veel klussen gedaan vandaag. Totaal overbodig om allemaal op te noemen hier, dan zou m’n bericht een paar pagina’s lang worden. 

Morgen met de huurauto naar Auckland. Liferaft voor inspectie wegbrengen en een nieuwe Karmaatje halen, Karmaatje 3. Een klein rubberbootje om vanaf de ankerplek aan land te komen en weer terug.

Werner Toonk

Reacties

Reacties