Wrap up Strontrace: ‘De vermoeidheid en pijntjes komen nu toch echt …..’

In de Strontrace van 2023 zijn diverse records gesneuveld! Noemenswaardig is dat er met 19 inschrijvingen de meeste deelnemers waren in de recente geschiedenis! Van de 8 schepen in de lichte klasse won De Verwisseling. Nieuwe deelnemer in de lichte klasse, De Nieuwe Zorg won de ‘Slag in de Rondte Aanmoedigingsprijs’. In de zware klasse won de Pallieter en in de vrije klasse won de Nooit Volmaakt. 

 Brijlepel, penning en snelste boomtijd door Amsterdam, foto Bram Romkema.

De regen tikt tegen de trein ramen. Ik zoef naar het zuiden. Naar huis. Terugdenkend aan afgelopen week, de aanloop met het clubje van vijf, het klussen aan de boot om de Verwisseling helemaal klaar te krijgen. Gezellig en altijd leuk. 

Dan de havenkom. Drukte, mannen met baarden, en opvallend veel stoere dames en meiden. Bekende en minder bekenden. Nieuwe schepen en schepen die al jaren meevaren. Gezellig op het kroegschip biertje halen of een bakkie doen. Heerlijk. 

Klinkt allemaal best ontspannen. Stiekem merk ik bij mijzelf altijd een groeiende berg zenuwen en spanning voor de start en de weken ervoor. De suspense naar de start. Je weet dat je op avontuur gaat. En dat werd het deze week. 

We hadden een mooie start samen met de zware en de vrije klasse. We slalomden naar buiten. Lekker chaotisch en spannend. 

Mooie liftende koers en toen? 

We hadden een split! Die we zo graag wilden. Helaas oponthoud bij Lelystad. En dus meer achterstand dan ons lief was. We moesten hard werken om bij te lopen. 

Knetter hard geboomd door Amsterdam in slechts 73 minuten. 

De Bosrandbrug kruipen lukte opvallend makkelijk, door de lage waterstand. 

De ringvaart viel wel zwaar verder. Veel bij-roeien en -bomen. Maar geen meter hoeven jagen. 

Met de wetenschap dat de schepen die later dan ons waren, de hele ringvaart bijna moesten lopen. 

De augurken snel opgepikt. Bij Nieuwe Wetering brug liepen we om 6:59 uur doorheen. We hadden dus al 45 min goedgevaren. 

Zeilend met meer wind en konden we de Kaag op. 

Bij het keerpunt in Warmond had niemand de drie koplopers zo vroeg al verwacht. Al waren de hottubs al redelijk warm. Waar we uiteraard even van hebben genoten. 

Zeilen op de Ringvaart, foto Bram Romkema.

En toen terug. Ruime wind. Lekker zeilen door de ringvaart. We schieten richting Haarlem. In de regen. De eindeloze regen. 

Ook Haarlem zelf gaat snel. De brugwachters konden ons net aan bijhouden. En de meeste bruggen draaiden voor ons. Met als toetje de A9 brug na de sluis van Spaarndam die ook draaide en waar we doorheen zeilden. Uniek!

Zeilend door Haarlem. De Schoterbrug staat open, foto Bram Romkema.

En toen het stuk waar het ons om ging. De terug weg. Wij mochten terug over Enkhuizen. 

We wisten dat het gat met de Sterke Jerke en de Eenvoud ongeveer 50 minuten moest zijn. Het was dus mogelijk!!

Bas had een plan, hij knutselde de A2 en de kleine halfwinder voor de boot. Samen met het grootzeil goed voor 366m2 zeil!!! Op een Skûtsje! Te gek gezicht in het donker met heldere maan. Plat voor de lap vlogen we naar het noorden. 

We passeerden Enkhuizen vlot. En nog geen spoor van de twee anderen. Pas ter hoogte van het Vrouwenzand kunnen we twee top ichtjes ontwarren. Achter ons!! Een paar mijl, niet te ver, maar ook niet te dichtbij. Dit zou gaan lukken. Goed, focus! Scherp blijven na 34 uur racen. Veel en lekker eten helpt. Broodje rookworst tot quiche alles komt langs. 

Aankomst van de Dankbaarheid van Johannes Hobma, foto Bram Romkema.

We zitten met schijnwerpers voorop de blinde tonnetjes van de aanloop naar It Soal te zoeken. De vlam op de vuurtoren brandt. We scheuren halve wind de hoek om. 

Geweldig aangemoedigd door de Beurtveer schepen die hier liggen de rusten, waar de voltallige bemanning ons met gejuich en muziek binnen haalt. Nog een klein stukje. Kippenvel. 

Grootzeil komt eraf. Fok weg, landvasten klaar. We minderen vaart. De steiger komt dichterbij. Bestuur, vrienden en familie staan klaar. De lus vliegt om de paal. De toeter klinkt vanaf de Avontuur. We zijn gefinisht!! We zijn als eersten rond. Heel gaaf hoe de keuze van een dag eerder zich uitbetaald na hard buffelen en bikkelen. Het was echt spannend want de Sterke Jerke komt 18 minuten na ons en 2 minuten daarachter de Eenvoud. Echt gaaf geraced met elkaar. 

En dan nu een biertje. Gezellig met zijn allen dwalen en bijkomen rond het kroeg schip of buurten bij de Beurtveer. Beetje slapen, boot opruimen. De vermoeidheid en pijntjes komen nu toch echt. Regelmatig lopen we de steiger op om de anderen van licht, zwaar of vrije klasse warm te onthalen. Vermoeide hoofden, doorweekte zeilkleding, vooral tevreden gezichten dat je heelhuids terug bent. 

Want wij hebben ons verhaal, maar iedereen kan er één vertellen. Dat maakt de tocht zo mooi. Iedereen leert en presteert en verdiend het onthaal wat past bij deze knappe prestaties. De highs fives, de stevige handdrukken en knuffels zijn dan altijd gemeend. Iedereen wordt gefeliciteerd! Biertjes gaan open. Nagenieten begint. 

Het feest in de feesttent was fantastisch. De gezellige band. De hoeveelheid biertjes en gezellige drukte waren echt gaaf. 

De afterparty ‘s op de beurt- en strontschepen waren ook dit jaar top. Tot in de kleine uurtjes was het feest. 

Vrijdagochtend 9 uur… slaperige hoofden en brakke lijven slepen zich naar de leugenbank aan de havenkom. De prijsuitreiking. 

Vanwege het 50 jarig jubileum ontvangen we de vergulde brijlepel. Mooie kers op een fantastische Strontweek! 

Bram Romkema

50 jaar Strontrace, video Skydrone Sloten.

Reacties

Reacties