‘Een snelle boot is nog geen garantie voor een snelle rit’

Interview met JanKees en Wouter Lampe, vader en zoon over de Azores And Back Race 2023 (interview Willem Jan Landman)

27 juni 2023, Falmouth, UK

Het is de eerste start voor Wouter Lampe in de AZAB, inmiddels alweer de vijfde start voor JanKees, en de tweede keer doublehanded als vader en zoon. Met een IMOCA in het deelnemersveld gaan we voor het verbeteren van de records voor 40 foot op zowel de outward- als de return leg. En kijken hoe dicht we bij de IMOCA “Superbigou” kunnen finishen, wellicht op handicap? You never know. Een snelle boot is nog geen garantie voor een snelle rit. 

Start op 3 juni 2023: Outward leg (Falmouth – Ponta Delgada) startte downwind en werd een close reach naar het eiland om vervolgens met een kruisrak in heel lichte wind condities te finishen. De IMOCA hebben we op handicap achter ons gelaten 💪.  Onze directe belager Frida (JPK 11.8) in de laatste acht uur op vijf (!) uur achterstand gezet. Keuze voor een Oost of West ronding is een beslissende keuze in deze wedstrijd. Elke keer weer. Ook hadden we schade deze race, onze Code5 werd opgeblazen in een sudden gust door een wind increase naar 34 knopen. 

Start op 20 juni 2023: De return leg is een lang downwind rak. We zetten de grootste Code 0 erop en de voet gaat op ‘t gas. Wij kozen voor de Westkant van het eiland en opnieuw blijkt deze keuze voor veel boten beslissend. De vloot die Oost kiest ligt uren geparkeerd. 

Het blijft een leuk spelletje. Geen nagel meer aan de vingers!

We maken een fout door te lang aan de rhumbline vast te houden en zien onze directe belager voor line honours “Frida” 34nm boven ons opstomen en voorbij lopen. We gijpen en zetten de achtervolging in, precies op tijd. We kruisen anderhalve mijl voor hun neus langs en gijpen dan terug; dit zorgde voor het gevoel van een herstart en het begin van een finale matchrace! Die winnen we nipt met een voorsprong van 23 minuten na 5 dagen en 9 uur en 31 minuten zeilen. Het blijft een leuk spelletje. Geen nagel meer aan de vingers!

Start La Promesse

Eindresultaat

– 1st in Class1 in outward leg

– 1st in Class1 in return leg

– 1st in Class1 overall

– Nieuw record 40foot in 5D 9H 31M! In return leg

Als vader veel geleerd van zijn zoon op het vlak van zeilen, tactiek en trim. Als zoon veel van vader kunnen leren over shorthanded zeilen en het voorkomen van fuck ups. 

Kortom een “Geweldig avontuur!”

Na de TWOSTAR met oudste zoon Floris en nu deze AZAB met Wouter is het de beurt aan de volgende snellere generatie en kan JanKees met pensioen!? 

Hahaaa! We’ll see

Leuk om te weten: komende jubileum editie van de Fastnet hebben we 3 Lampes in klasse IRC0 op 3 verschillende boten (La Promesse, ROST/Van Uden, HollandOceanRacing/Boudragon). Hear! Hear! Hear!

The MailASail Azores and Back Race 2023 – AZAB

Reacties

Reacties