Rienk Alberda 1941 – 2012

Koppig en gedreven. Ondernemer en wedstrijdzeiler. Voorbestemd om de zaak van zijn vader over te nemen. Maar ging toch zijn eigen weg als zeilmaker en zeilde zich naar de top van de Nederlandse kielboten.

Zijn vader, Johannes Alberda werd vier keer Nederlands Kampioen in de Regenboog, won meer dan 550 prijzen en werd in 1966 benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Het laat zich niet moeilijk raden waar Rienk zijn liefde voor het zeilen vandaan heeft.

Rienk won in de jaren zestig drie keer het Nederlands Kampioenschap Vrijheid. Maakte een uitstapje naar de Tempest in een poging zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 1972. Toen dat niet lukte stapte hij over naar de Yngling werd daarin Nederlands Kampioen, won het EK zeilen, het EK Sailhorse en de Primus Inter Paris.

In 1976 won Rienk de Verbondsbezem, de prestigieuze jaarprijs voor het best presterende jacht. Leuk weetje: een van zijn bemanningsleden was meervoudig Olympisch en wereldkampioen Ard Schenk.

Naast de kielboten was Rienk ook sporadisch actief in het zeezeilen. De Fastnet Race van 1969 zeilde hij aan boord van de Silene. Van die tocht is een film gemaakt voor de Nederlandse Televisie Stichting.

Zijn vrouw Reina Zondervan werd in 1992 de eerste vrouw die Schipper van de Sneker Pan werd. Rienk werd in 2004 Pan Schipper, toen was hij al zes keer Sneekweek-winnaar. Het paar genoot grote bekendheid in kringen rondom de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Zij bedachten voor de Sneekweek de leus: Overdag rond het oor, ’s avonds rond de atmosfer (overdag om de eer, ’s avonds om de sfeer).

Rienk was ook actief als wedstrijdleider bij WK’s, EK’s en 18 jaar wedstrijdleider van de Schuttevaerrace, die hij zelf eenmaal won.

De laatste jaren was Rienk vooral actief in de Pampus klasse.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties