Met de palingaak naar de Oostzee

Op 5 juni 2022 vertrekt palingaak Korneliske Ykes II naar de Oostzee. In 2019 voer de aak naar Londen. Voor het eerst sinds 80 jaar lag er weer een palingaak aan de kade in de Engelse hoofdstad. Tussen 1886 en 1936 voeren vele aken in de wintermaanden ook naar de Oostzee. Niet om paling te verkopen, maar juist om paling in te kopen.

Palinghandelaren dreven palinghandel met Londen. De vraag naar Friese paling die van zeer goede kwaliteit was, was op enig moment zo groot, dat de vangst ervan in Friesland niet meer aan de Engelse vraag kon voldoen. Palingaken voeren daarom van september tot januari -in de winter!- soms wel vijf keer op en neer naar de Oostzee om daar paling in te kopen voor de handel met Engeland. Denen en Zweden vingen hun paling vooral op de Sont, tussen Kopenhagen en Malmö en ten noorden daarvan.

De snelste handelsreis naar de Sont (en terug) duurde 14 dagen. In het begin voeren de aken zonder motor door het Kielerkanaal en zeilden ze zuidelijk langs de Deense eilanden de Sont in. De originele Korneliske Ykes had in haar laatste jaren een motor en kon deze handelsreis daardoor sneller volbrengen. In Stavoren losten en sorteerden ze de paling. Die werd vervolgens overgeladen in andere palingaken voor de handel met Londen. Een efficiënt, maar hard continubedrijf.

Geschiedenis laten herleven

Hoe was dat, varen met een palingaak naar de Sont? Welke routes bevoeren de schippers en bemanningen? Welke ontberingen moesten ze doorstaan? Hoe overleefden ze aan boord en wat deden ze als het weer tegenzat? De Korneliske Ykes II biedt ons de mogelijkheid opnieuw met een palingaak naar de Oostzee te varen om te ontdekken en te beleven hoe zo’n reis verliep. De Oostzeereis start op 5 juni en het is de bedoeling dat de Korneliske Ykes II op 14 juli terug is in Harlingen om aan te sluiten bij Sail Harlingen.

Vaar mee!

We willen donateurs van de palingaak Korneliske Ykes II de kans bieden een deel van deze unieke tocht mee te maken. Iedereen kan donateur worden en tussen 11 juni en 2 juli een week meevaren op de aak op de Oostzee. Ga naar: www.palingaakoostzee.nl.

Steun de reis met mijlen

De reis naar de Oostzee kost geld. Sponsoring in natura door bedrijven draagt al veel bij aan het mogelijk maken van de reis. Financiële bijdragen van bedrijven, fondsen en stichtingen doen dat ook, maar om alle kosten te dekken, kan Stichting de Palingaak ook uw steun gebruiken! De palingaak legt in totaal meer dan 1000 mijl af. Steun de Oostzeereis van de Korneliske Ykes II door mijlen te kopen. Eén mijl kost 25 euro. Ga naar: www.palingaakoostzee.nl.

Reacties

Reacties