De Wilde Golf: Zomervakantie met 3 kinderen op 28 voet

Ik vraag aan Sjoerd waar gaan we deze zomer naartoe op vakantie. In deze tijd hebben we nog last van covid. Het antwoord was duidelijk van Sjoerd, “Lekker zeilen door Nederland. Door de Zeeuwse Delta, misschien wel naar Cadzand”. Dromen over zwoele zomeravonden, voor anker op
een eilandje op de Grevelingen, (een soort Ibiza gevoel in Nederland).

We zijn Sjoerd en Angelique, in het bezit van een Spirit 28, een 48 jaar oude dame uit België. We hebben 3 jongens in de leeftijd van 16, 13 en 8. De zomer van 2021, de weersvoorspellingen zouden redelijk zijn, we besluiten met het gezin door de Zeeuwse Delta te varen. de eerste week met ons eigen gezin, de 2e week sluit een andere gezin aan met een huurboot.

We varen met mooi weer vanuit het Veerse meer over de Oosterschelde naar Marina de Roompot. Het is schitterend weer, een mooie haven. We huren er fietsen en besluiten over de Oosterscheldekering naar Neeltje Jans te fietsen waar we een mooie stranddag beleven. Diezelfde avond komen de 2 oudste kinderen aan boord gaan we met z’n allen barbecuen op het
strandje bij de haven.

De komende dagen wordt het weer wat minderen maar naar 3 dagen wordt het weer beter ‘volgens de voorspellingen’.

Het doel is om vanuit de Roompothaven naar de haven van Burghsluis te zeilen, maar vanwege het tij en de windvoorspelling wordt dit afgeraden. We besluiten daarom te vertrekken naar Colijnsplaat, een korte tocht van 1,5 uur varen. Onze oudste zoon vaart de boot de haven in, rekening houdend met de stroming. We krijgen door de havenmeester een plaats aangewezen, en daarna begint het te regenen. Werkelijk de hele dag aaneengesloten regen, het stopt dus niet met regenen. Na uren wachten besluiten we toch even met regenjassen en paraplu’s naar het dorpje te lopen. We drinken een kopje koffie bij het cafe op de hoek van de voor Zeeland zo typische
Voorstraat. We lopen snel terug naar de boot,

Waar laat je al die natte jassen en schoenen op een zeilboot…

15 graden in de zomer, we lopen in korte broek. Gelukkig wordt het beter, ‘volgens de voorspelling……’

De week daarna gaan we met een ander gezin naar de Grevelingen, we varen via de
Oosterschelde, met windkracht 4 naar het Keeten en gaan in een overvolle sluis naar Bruinisse.

We kunnen nog aansluiten, en gooien de voortros naar de boot naast ons, vriendelijke mensen. En dan gaat het fout. De voortros wordt zo strak aangetrokken dat beide boegen van de boten elkaar
raken en wij dwars in de sluis worden getrokken. Omstanders van andere boten lopen zenuwachtig op en neer en zijn bang dat we ze raken en voor beschadigingen.
Een mooi tafereel speelt zich af in de sluis. Ik hoor het boeglicht scheuren (oeps), Sjoerd reikt de pikhaak uit en er wordt zo hard getrokken dat deze breekt en de schipper van de andere boot bijna in het water valt. We schamen ons kapot voor het gestuntel. Uiteindelijk wordt de voortros losgemaakt en komen we recht te liggen. We hebben een leuk gesprek met elkaar, het eindigt best gezellig.

Met 5 man in een kleine ruimte, waarbij iedereen ook nog eens andere behoefte hebben, de oudste vind het fijn om zo laat mogelijk naar bed te gaan (en wij zijn aan het einde van de dag toe aan rust). We besluiten huisregels (bootregels) in te stellen. Om 23.00 uur is iedereen gewassen, tanden gepoetst en hoeft niemand meer de boot uit. Iedereen gaat naar zijn “eigen” zone,
slaapplaats. Waar hij mag lezen, rustig op telefoon, tablet mag kijken, maar geen lawaai.

Dit principe blijkt voor ons gezin te werken. Wij kunnen slapen en wie zo nodig wil kan opblijven zonder de ‘rest’ wakker te houden.

Het matige weer blijft, buien met opklaringen en een temperatuur van rond de 15 graden. We maken er het beste van, onze zeilkwaliteiten gaan vooruit. We zwerven van Bruinisse naar Scharendijke, vanuit Scharendijke naar Marina Port Zelande, waar we bij regen kunnen schuilen in een strandtent en tussen de buien door hebben genoten van het strand en de
outdooractiviteiten.

De kinderen hebben genoten van de spectaculaire glijschans, in de Grevelingen.

De volgende dag staat er de haven van Ouddorp op de planning, maar de motor start niet. De accu blijkt leeg te zijn. We starten de boot via de boordaccu en vertrekken, besluiten te zeilen naar Ouddorp. De haven ligt op loopafstand van Ouddorp, we hebben redelijk mooi weer, het zonnetje schijnt.

In de verenigingshaven van Scharendijke hebben we een kinderboek gekocht
“Gruwel van de Grevelingen” dat boek hebben de jongens door gebrek aan wifi en een verbod op het gebruik van opladen van de telefoons in een keer uitgelezen. Daardoor besluiten we in Ouddorp nog een boek te kopen en een schaakbord. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, onze jongens zijn aan het lezen en schaken.

We zeilen verder van Ouddorp terug richting Bruinisse en het lijkt redelijk weer te zijn, we besluiten met 2 gezinnen te gaan barbecuen en te overnachten op het eilandje Mosselbank aan de Grevelingen. Met een klein rubberbootje steken we even over naar de supermarkt van Marina Bruinisse,
om vlees, stokbrood en drank in te slaan. Bij het terugvaren stopt het motortjes en besluiten we terug te roeien, snel gaat het niet, wind tegen, het lijkt of we niet voorruit komen en het begint ook weer te regenen. Een andere boot heeft aangeboden een sleepje te geven, scheelt ons misschien wel 2 uur roeien.

Tijdens het barbecueën zwemmen de jongens , eten we vlees met zand en hebben we het eigenlijk gewoon naar ons zin. Het mooie stabiele zomerweer hebben we niet gekregen, de weersvoorspelling zijn niet uitgekomen.

Thuis hebben de jongens niet meer gelezen, de verleiding van de tablets en mobieltjes zijn te groot.

De komende zomer gaan we weer hetzelfde doen, hopelijk met zwoele zomeravonden voor anker in de Grevelingen, of misschien wel naar Cadzand.

Sjoerd en Angelique

Reacties

Reacties