Aanloop Noorse kust

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Aanloop Noorse kust, foto Albert de Nijs

De Noorse zuidkust (Sørlandet) ligt op ongeveer 320nm vanaf Harlingen. Wat afstand betreft maakt het weinig uit of je Mandal, Farsund, Kristiansand of Flekkefjord aanloopt, een comfortabele oversteek is voor ons belangrijker dan de bestemming.

Voor veel mensen staat Sørlandet bekend als een heerlijk beschut vakantie gebied, met veel haventjes en eilanden en stabiel weer. Sørlandet eindigt pas voorbij Hidra, maar West van Kaap Lindesness verandert het karakter. De kust wordt ruiger, minder beschutting voor weer, wind en zeegang en weinig eilandjes of baaien. Er zijn ook veel minder (Noorse) watersporters.

Het eiland Hidra en omgeving is prachtig, met een mooie mix van havens en ankerplaatsen. Bij de aanloop van Flekkefjord ligt deze mooie ankerbaai. Met stabiel weer een prima alternatief voor een haven! 

Albert de Nijs

Reacties

Reacties