Wát een machtige prestatie: Sec Hayai wint zojuist met Ysbrand Endt en Frans Budel de Globe40!

Na een spannende laatste leg 8 hebben Ysbrand en Frans de Globe40 round the world race op hun naam weten te ‘zeilen’! Ze zijn daarmee de eerste Nederlandse schippers die een doublehanded rond-de-wereld-race winnen.

Conny van Rietschoten was de enige die hen evenaarde jaren geleden door (full crewed) The Whitbread Round the World Race (tegenwoordig The Ocean Race) te winnen. Deze twee mannen hebben in 10 maanden 8 etappes met een totaal van 33.000 zeemijlen (lees: 61000 km.) achter de rug.

“We hoopten wel op een top 5 als alles mee zou zitten”.

De Globe40 is, samen met de Vendee Globe en The Ocean Race, één van de drie zwaarste zeilraces ter wereld. Hier kan iedereen aan deelnemen waardoor de Globe40 ook meteen de meest toegankelijke van deze drie is. Er wordt doublehanded gevaren met 12 meter Class 40’s.

Pittige omstandigheden in de laatste etappe naar Lorient in Frankrijk.

Vorig jaar op 1 juni vertrok de Sec Hayai vanuit Nederland naar Lorient om hier aan deel te nemen. Schippers Ysbrand en Frans zijn de enige Nederlandse deelnemers. Al sinds oktober afgelopen jaar zijn zij de leiders van het algemeen klassement.

Er was nog één deelnemer die Sec Hayai in de laatste leg de winst had kunnen ontnemen. Amhas, een Amerikaanse boot met Craig Horsfield en Oliver Bond als schippers. Mochten zij de leg naar Lorient winnen zou de Sec Hayai alsnog overall winnaar zijn. Finisht er echter een deelnemer tussen Amhas en Sec Hayai in, wint Amhas. De schepen die dit zouden kunnen bereiken voeren halverwege deze laatste etappe al heel wat mijlen (meer dan 300 nm) achter de twee koplopers. Sec Hayai is uiteindelijk, na Amhas, als tweede de finishlijn gepasseerd en hierdoor de grote winnaar!

Een whatsapp video van Ysbrand, 7 nm voor de finish: “We’re so happy with all your messages, they really helped us through the difficult moments…”.

Op 25 maart zullen de mannen vol trots worden binnengehaald in de thuishaven van Jachtclub Scheveningen.

Wij, Zeilhelden, zijn dankbaar deze race van zo nabij mee te hebben mogen maken met grote dank ook aan Christa ten Brinke die ons steeds up-to-date hield tijdens dit geweldige avontuur en wij sluiten dit artikel af met: CIAO!.

Reacties

Reacties