Angela’s Clipper Race: ‘moeder van alle windwakken’

Over de etappe van Seattle naar Panama zeggen ze vooral dat het de heetste is, maar daarbij werd niet gezegd dat je gewoonweg zeilt van windwak naar windwak. Op zich hebben we ontzettend veel mazzel gehad en hebben we in windwakken gezeten met 10+ knopen wind! Doe ons meer van dat!! En hierdoor zijn we heel mooi doorgeschoven naar een 2e plek.


Totdat we 24 uur geleden in de ‘moeder van alle windwakken’ terecht kwamen. Het was denk ik compensatie voor het ‘geluk’. 12 uren lang hebben we niet meer dan 1,5 knoop gedaan en deze 1,5 knoop werd veroorzaakt door stroming. De papieren poepzak die overboord ging bleef gewoon een uur naast de boot drijven!! En ja, met de geen wind had de temperatuur vrij spel. Ik lieg niet als ik zeg dat het ver boven de 40 graden uitkwam en er is werkelijk geen enkele plaats om te schuilen. Nou ja, alleen achter het roer en als je aan de spinaker schoot zit. Op die posities heb je nl de luxe van een paraplu waardoor het heel populaire rollen zijn op dit moment!

Ongeveer 10 uren geleden (op het moment van dit schrijven) vulde de windzoeker zich heel langzaam en een half uur daarna konden we deze inwisselen voor de Code 1. Net toen we de schoten aantrokken trok de wind naar 10-14 knopen en sinds die tijd is die blijven staan. Heel voorzichtig durf ik te zeggen dat we (hopelijk) het laatste windwak gezien hebben.

Helaas hebben we wel 1 (punta del este) of 2 (unicef) plekken verloren. Dit weten we over een uur als we weer een positie update binnen krijgen (deze ontvangen we iedere 6 uren). Over 2 uur gaan we over de 1e finishlijn. Wij hebben dus een heel spannende wacht!! Zoals eerder uitgelegd moeten we door 5 virtuele finishlijnen varen voordat we door de echte gaan. Iedere keer moeten we een printscreen maken en een verklaring sturen naar Race Office; Dit geeft hen de mogelijkheid om de wedstrijd te eindigen als de laatste boten in een heel ander weersysteem terecht komen en niks anders meer doen dan drijven en de Race Office kan zeggen: lijn 2 is de officiele finishlijn. Op dit moment verwachten ze dat dit lijn 3 zal zijn, maarja, je weet het nooit..

Voor ons blijft de boog dus gespannen. Josh en ik zijn continu bezig met de optimale wind, stroming EN lijn naar de finish. Ondertussen danst de spinaker in de wind en doen we een mooie snelheid van tussen de 6 – 9 knopen met zo’n 12-13 knopen wind (AWA 120-150). Niet slecht.

Angela, Ha Long Bay Vietnam – CV26

PS. Gefeliciteerd Ineke van der Weijden (AQP aan boord van WTC) met de eerste plaats over de 1e virtuele finishlijn!! You guys rock!!
PPS. Wij zijn de virtuele lijn om 0651 UTC gepasseerd in 3e of 4e positie. De race naar de 2e finishlijn is begonnen!

Reacties

Reacties