Ties van Os 1957 – 2018

Een echter Rotterdamse scheepsrot, van het kaliber ‘niet lullen maar poetsen’. Zeilde op jonge leeftijd al internationale oceaan zeilwedstrijden. En een topnavigator die eigenhandig een zeekaart tekende toen bleek dat die ontbrak in het kaartenvak.

Oceaanzeiler en scheepsmakelaar Ties van Os (1957-2018).
 Foto Theo Groot

Ties was begin 20 toen hij met Dirk Nauta op de Prodent de Nedlloyd Specerijenrace voer van Jakarta naar Rotterdam. Daarna zette hij een campagne op voor de Trans-Atlantische Zeilrace van Rotterdam naar New York in 1982. Tijdens deze race bleek op de terugweg dat de zeekaart van het Kanaal ontbrak. Het drukste gedeelte van de route. Toen werd zijn kwaliteit als navigator al duidelijk, met informatie van collega schippers en de Engelse kustwacht tekende hij zelf een kaart en loodste schip en bemanning naar veilig water.

In 1986 voer Ties de Whitbread Round The World Race, met schipper Pleun van der Lugt op de Equity&Law. Na afloop van de wedstrijd kreeg hij uit handen van Lady Di de prijs voor de beste navigator.

Na zijn wedstrijdzeilcarriere was hij actief in de zeilchartervaart in Enkhuizen en had hij een eigen scheepsmakelaardij. Volgens kenners de meest toonaangevende scheepsmakelaar op het gebied van klassieke schepen.

In de begin jaren van het blad Zeilen was Ties onderdeel van de redactie en ook bij Spiegel de Zeilvaart was hij lang redacteur.

Reacties

Reacties