Eilco Kasemier 1921 – 2018

Eilco Kasemier voer twee maal (tegen wind en stroming) de wereld rond, één keer met een zeilboot en één keer met een motorboot. Kasemier is zaterdag 2 juni 2018, op zijn 97ste verjaardag overleden.

Foto Ineke Schipstra

Is de eerste en enige Nederlander die solo van Oost naar West Kaap Hoorn gerond heeft. Dat was als tiener al zijn droom. Maar het kwam er niet van. Hij trok de wereld in en zag als receptionist, mijnopzichter en hoteleigenaar, half Europa en Noord- en Midden Afrika.

Pas nadat Kasemier met vrouw en kinderen zich vestigde op de Veluwe kon hij aan zijn droom werken. Kasemier liet een schip ontwerpen door Dick Koopmans Sr. en bouwde het grotendeels zelf.

In mei 1976 verliet hij IJmuiden om eerst de OSTAR te zeilen (Plymouth/Newport) en vervolgens verder de wereld rond tegen de heersende wind en stroming in. Van zijn reis is een uniek stripboek gemaakt met illustraties van Gerard van Straaten. 

Later liet Kasemier, ook door Dick Koopmans, een motorjacht bouwen en voer ook daarmee van oost naar west rond de wereld. In minder dan 200 dagen en dat is een record in een 39 voets motorboot dat nog steeds niet geëvenaard is.  (mocht dat wel zo zijn, dan willen we dat graag weten).

Reacties

Reacties