Laat de vloggers (niet) in hun hempie staan

Heb jij je ook zo verbaasd over het vlog van de kitesurf helden die met een 8 meter bootje in de winter naar Ibiza wilden gaan varen?

Het deed mij heel sterk denken aan een verhaal dat mijn vader ons vroeger vertelde. Het gaat als volgt:

Twee kite surfers hebben een papieren bootje gevouwen. Ze hebben alles gefilmd, met vette beelden en ketchy tunes. Helemaal gaaf, tof en anderszins waanzinnig. Dat vinden ze zelf ook wel een beetje, en niet gehinderd door enige kennis en gevoed met overmoed en misplaatste zelfverzekerdheid gaan ze op reis.

Dat valt nog niet mee! Het papieren bootje is eigenlijk helemaal niet geschikt voor een reis over zee, en de uitrusting is dermate slecht dat communicatie met zo iets geks als de verkeersdienst van de Maasmond niet tot stand kan komen. Op hoop van zegen en met samengeknepen billen sturen ze het bootje voor giga containerschepen langs. Het geluk lijkt met de domme tot ze, niet veel verder, in de mist terecht komen.  

Mijn vader scheurt de mast van het bootje af, en de KNRM sleept ze naar binnen.

Ach, zonder mast drijven wij nog steeds! Dus hop! De volgende dag gewoon de zee weer op. Dat valt tegen… er waait meer dan 25 kts wind (dat is dus net windkracht zes en dat is op zich heel gebruikelijk op zee) het bootje houd het eigenlijk niet, de overloop laat los, de motor rookt. Mijn vader scheurt het achterschip van het papieren bootje af.

Toch wel bang geworden varen onze helden naar Oostende. Daar worden de nodige reparaties uitgevoerd en wederom kiezen zij het ruime sop.

Tot er een vorm van inzicht ontstaat? Mijn vader scheurt de punt van het reeds gehavende papieren bootje.  

De jongens liggen in Calais en zijn terug in NL om geld te verzamelen om de reis verder door te zetten.

Mijn vader vouwt de restanten van het bootje open. “Alles wat later aan de kust werd teruggevonden, was het hemd van de kapitein”

 

Stap 1: vouw een bootje                            Stap 2: afscheuren op de stippellijn

 papieren bootje                                                                                                                           scheurbootje

 

             Stap 3: Het resultaat:  Hoe avonturen zonder enige vorm van kennis of voorbereiding eindigen.

 

Jirja de Kool

Reacties

Reacties