Tijd voor het Nationale Schoolzeilpan

schoolzeilen-sept-2015-(13)-klein
Foto: WV IJburg, schoolzeilen

 Met tal van initiatieven proberen watersportverenigingen en zeilscholen jongens en meisjes enthousiast te maken voor het zeilen. Dat lukt heel aardig, maar er is vast meer mogelijk. Zeker als de krachten worden gebundeld.

“Bonjour, monsieur”, klinkt het meer dan dertig keer op de steiger. Welopgevoede Franse schoolkinderen lopen in slagorde naar een vloot Optimistjes. Allemaal dagen ze een ouderwets, maar degelijk zwemvest. Onder het toeziend oog van hun instructeur zeilen ze even later naar de beschutte baai.

Zeilles onder schooltijd

Vanuit onze kuip slaan we de verrichtingen van de scholieren en hun instructeurs gade. In afwachting van betere tijden liggen we al een poosje in Cherbourg. Verscheidene keren hebben we ons verbaasd over de talrijke kinderen die onder schooltijd in de haven verschijnen en een paar uur zeilles krijgen.

Later vertelt één van de meisjes op het havenkantoor dat zeilles een vast onderdeel is van het lesprogramma op de scholen in Cherbourg. Het is een initiatief van de burgemeester die vindt dat in een stad die zo is verbonden met de zee, de jeugd op zijn minst de beginselen van het zeilen onder de knie moet krijgen.

Windstilte? Jammer, dat wordt roeien

Overigens staat Cherbourg niet alleen. Tijdens onze tussenstops in verschillende andere plaatsen langs de Normandische kust zagen we soortgelijke initiatieven. Gedachte erachter is, dat de kinderen niet alleen leren zeilen, maar daardoor ook beter in staat zijn om wisselende omstandigheden het hoofd te bieden. Tegenwind? Helaas, dan kruisen we. Water in de boot? Geen paniek, dan hozen we. Windstilte? Jammer, dat wordt roeien.

Zeilen staat in Frankrijk niet alleen bij de jeugd of de lokale overheid volop in de publieke belangstelling. Ga maar eens kijken bij de start van de Vendée Globe of een andere groot zeilevenement. Van heinde en verre trekken de mensen naar de haven om hun zeilhelden te aanschouwen.

Zeevarende natie

In Nederland doen we het natuurlijk ook niet slecht. Terecht, want dat zijn we aan onze stand als zeevarende natie verplicht, vind ik. Zo was afgelopen jaar de ‘stopover’ van de Volvo Ocean Race (VOR) een daverend succes. Scheveningen en de gemeente Den Haag lieten zich in alle opzichten van hun beste kant zien. En wat te denken aan de vele grote en kleine zeilevenementen die door het hele land worden georganiseerd? Die trekken niet alleen veel deelnemers, maar zijn ook voor het publiek aantrekkelijk.

Volgend jaar zal het succes van het VOR-evenement minstens geëvenaard worden nu Scheveningen de status van officiële tussenstop heeft gekregen. Zou dat vooruitzicht niet een uitgelezen moment zijn om het Nationale Schoolzeilplan te introduceren. Laten we alle bestaande activiteiten een extra impuls geven en nieuwe initiatieven stimuleren.

Nu de schoolvakanties weer achter de rug zijn, lijkt het me heerlijk om tijdens een doordeweekse dag een schoolklas tegen te komen op de steiger. Als ik ze dan even later in een Optimistje het water op zie gaan, word ik vast helemaal gelukkig. Wel spreken we één ding af: we zorgen in ieder geval dat ze een comfortabel eigentijds zwemvest dragen.

Cees van Dijk

Reacties

Reacties