Nicole van de Kerckhove 1945 – 2008

Van oorsprong Belgische zeilster, pianiste, schrijver, avonturier, dochter van de zee en de wind. Ging nooit naar school, leerde zichzelf wel zeilen en werd bevriend met franse offshore legenden Bernard Moitessier en Loïck Fougeron.

Foto Alain Zimeray

De van oorsprong Belgische Nicole van de Kerckhove (in Frankrijk bekend als NVDK) kocht op haar 15de met een donatie van haar grootmoeder een Corsair. Het type schip was speciaal ontworpen voor de bekende zeilschool Les Glénans. Ze leerde zichzelf ermee zeilen en kwam Bernard Moitessier tegen die zeillessen gaf op zijn eigen schip de Joshua. Ze raakte met Moitessier bevriend, dat werd een vriendschap die levenslang zou duren.

Toen ze de smaak van het zeilen te pakken had ging ze, samen met Loïck Fougeron (een vriend van Moitessier), op zoek naar de ideale boot. Fougeron koopt de boot van Annie van de Wiele en Nicole komt terecht in Volendam waar ze Esquilo, een stalen jacht van negen meter, laat bouwen. Met die boot zeilt ze tussen 1968 en 1975 de wereld rond. Op Martinique komt ze Loïck Fougeron weer tegen en om geld te verdienen charteren ze met vracht tussen de eilanden.

Vele mijlen en een paar gebroken liefdes verder komt ze aan in de Stille Oceaan. Daar komt ze op Tahiti Bernard Moitessier weer tegen waar ze mee optrekt.

Ze vertrok uit Europa voor een reis van een paar maanden, maar na deze unieke wereldreis begint ze aan een boek met als titel: Zeven keer rond de zon.  Op de achterkant van dit boek staat de tekst: “Dit is de eerste keer dat een vrouw alleen aan een wereldreis is begonnen zonder min of meer getraind te zijn door haar man”.

De bekende franse watersport journalist Laurent Charpentier schrijft over de rol en betekenis van Van de Kerckhove: “In de broederschap van offshore-zeilers van deze tijd is Nicole niet alleen een van de weinige vrouwen, ze is ook de jongste”. Hij voegt er aan toe: “Zeilen lijkt niet langer een risicovolle sport die voorbehouden is aan mannen. […] Net als Annie Van de Wiele […] laat ze een originele stem horen”.

In 1995 stak ze de Atlantische Oceaan over met een mastloze JOD24, die met vlieger voortbewogen werd. Van de Kerckhove wil hier mee aantonen dat schipbreukelingen op deze manier zichzelf konden redden.

Zij is ook twee jaar betrokken geweest bij een humanitaire missie in Haïti van Marins sans Frontieres.

In 1999 renoveert zij haar jacht Esquilo en vertrekt met haar jongste dochter Kim naar Patagonië. Zij komt in het ijs vast te zitten en wordt uiteindelijk gered door de Chileense marine.

Regelmatig keert zij terug naar Patagonië, in 2008 voor de 6de en laatste keer. Tijdens een wandeling op het eiland Navarine overlijd zij plotseling aan een longembolie.

Haar schip is nu nog te bewonderen in het scheepvaartmuseum van La Rochelle.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties