Jacques Graaf Rogge (Bel) 1942 – 2021

Oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar wat niet iedereen weet is dat hij daarvoor zijn strepen als sporter heeft verdiend met zeilen en rugby.

Foto Ralf Roletschek

Rogge heeft voor zijn voorzitterschap van het IOC lang in de pittige Finnklasse gezeild. Hij werd in die klasse op het jeugd WK wereldkampioen en zeilde bij de Olympische Spelen van 1968 (Mexico), 1972 (München) en 1976 (Montreal) namens België in de Finn. In België zelf werd hij maar liefst zestien keer kampioen in zijn klasse. Daarnaast heeft Rogge ook de Yachting World Cadet Trophy gewonnen.

Als rugbyer werd Rogge 10 keer geselecteerd voor het nationaal team en won hij eenmaal het Belgisch kampioenschap. Rogge was ook erevoorzitter van de Gent Rugby Football Club, waarvan hij een van de stichters is. Zelf zegt hij daarover: “Als rugbyer hebben ze getracht mij kapitein te maken, maar dat is niet gelukt. Ik was veel te veeleisend, was een slechte kapitein. Daar heb ik van geleerd.” (bron: NOS)

Jacques Rogge was eerst voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voordat hij in 2001 voorzitter werd van het IOC. Zijn rol als machtigste man van de internationale sportorganisatie heeft hij altijd gerelativeerd, de sporters zag hij als belangrijker: “De atleten zijn de baas van het IOC”, zei Jacques Rogge in 2011 kort voor zijn tienjarig jubileum als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. “Ik niet.”

Onder zijn voorzitterschap heeft hij er naar gestreefd het aantal disciplines en deelnemers aan de Olympische Spelen terug te brengen en om van het IOC weer een geloofwaardige organisatie te maken zonder omkoop- en dopingschandalen. Onder zijn leiding werden de dopingregels aangescherpt werd het bloedpaspoort ingevoerd en moesten dopingstalen acht jaar bewaard blijven.

Jacques Rogge werd in 1993 werd hij door de Belgische koning Boudewijn in de adelstand verheven en in maart 2003 werd hem de adellijke titel van graaf verleend.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties