De Wilde Golf: We hebben geen zeilboot gekocht maar een avontuur!

We vertrekken naar Makkum voor een bezichtiging van een zeilboot Spirit 28, daar ligt ze…tussen allemaal grote jachten. Ik zeg tegen mijn man Sjoerd, hij is helemaal niet zo groot!

In deze haven liggen allemaal grote zeiljachten en dan valt 28 voet nogal klein uit. We kijken met de verkoper en starten de motor, hij start gelijk. Er ligt wel olie onder de motor …. zucht …. is dat een slecht teken? Het is nog de originele dieselmotor een ‘Renault marine’. Dus een motor van 48 jaar oud, wat nu te doen? Sjoerd neemt contact op met een bekende (scheepsmachinist), hij vertelt dat die ‘oude blokjes’ altijd olie geven. Hoeft geen probleem te zijn. We wagen het er maar op ……
We sluiten de deal … trekken een fles champagne open en rijden daarna weer terug naar huis, de ander kant van Nederland. Blij met onze nieuwe aankoop maar we hebben nog geen minuut gevaren.

Sjoerd besluit eerst de oude dieselmotor toch maar een onderhoudsbeurt te laten geven voordat we richting Zeeland varen. We hebben nog geen ervaring met de boot en de oude dieselmotor en nemen hier liever geen risico mee. Sjoerd treft de monteur die het onderhoud van de motor gaat doen, de monteur heeft de vorige dag al even gekeken naar de oude diesel, om de juiste materialen mee te nemen. Hij zegt: ik heb zoiets nog niet gezien, vol interesse kijkt hij naar het blok en gaat aan de slag met een onderhoudsbeurt, alles ziet er gelukkig nog goed uit.

Omdat we aan het einde van het zeilseizoen zoeken we snel een lang weekend uit, zodat we de boot naar Zeeland kunnen varen. Het is de bedoeling dat we via het IJsselmeer naar Enkhuizen varen en vervolgens naar Amsterdam. Het weekend daarna gaat Sjoerd met een vriend verder naar Zeeland.

We vertrekken vroeg uit Makkum, Sjoerd schrikt van de golven op het IJsselmeer, windkracht 4. Een flinke golfslag. We beuken een aantal uur tegen de golven in naar Enkhuizen. Wat is het IJsselmeer groot! Heel anders dan het beschutte Veerse Meer. Het is een opluchting voor Sjoerd als we de haven van Enkhuizen hebben bereikt en in de box liggen. Het is gelukt! En tot onze verrassing worden we opgewacht door onze jongste zoon samen met mijn schoonouders. We maken er een leuke middag van en bezoeken het prachtige Enkhuizen. Hier moeten we zeker nog een keer naar terug zeggen we tegen elkaar.

De volgende dag varen we verder over het Markermeer naar Amsterdam. Weer veel wind en golven, weer het beuken tegen de golven in. Wat een groot water! Het is voor ons best spannend. We komen langs het ‘Paard van Marken’ en gelukkig wordt het nu iets rustiger. Dan komt er champagne…we krijgen er vertrouwen in. We varen over het IJ naar de Sixhaven in Amsterdam. Een leuke haven in het centrum van Amsterdam. Blij dat we het hebben gehaald. Het is de bedoeling dat de boot hier een week ligt voordat we de reis verder hervatten naar Zeeland.
Het slotje van het luik van de kajuit blijkt kapot te zijn, de boot is niet afsluitbaar … en dat in Amsterdam, we vertrekken met het openbaar vervoer weer naar huis …

Sjoerd en Angelique

Reacties

Reacties