#Throwback naar de Knox Johnston Cup

De eerste Knox-Johnston Cup werd gehouden in het weekend van 17-18 september onder fantastische omstandigheden, hoewel de wind het enigszins liet afweten. De race rondom Isle of Wight met vijftien Clipper jachten bestond uit teams van Clipper Race-alumni, toekomstige Clipper Race crew, corporate teams en gelegenheidsteams waaronder het internationale team SOLENT’S TWELVE met onder andere Ingeborg Berghuijs en Martijn Sondermeijer aan boord van de 68 voeter CV7 Curious.

Internationaal race team SOLENT’S TWELVE met Ingeborg Berghuijs aan het roer. @ClipperEvents #KJCup ©shaunroster

De september zon maakte de training op zaterdag op de Solent tot een fantastische dag. ’s Avonds werd de dag feestelijk voorgezet met food, drinks & music in the Sugar Store in Cowes.

Zondagochtend was de prachtige zonsopgang een beloning voor het vroege slipping the lines. Om 08.10 uur ging de eerste Knox-Johnston Cup onder leiding van Sir Robin Knox-Johnston himself van start.

Race director Mark Light: “De wind was vrij licht bij de upwind start, 10 knopen, maar de vloot bestaande uit negen Clipper 70 voeters en zes Clipper 68 voeters zag er majestueus uit toen ze in de eerste etappe koers zetten naar landmark the Needles voor een stuurboord tack.”

Etappe 2 was een downwind sprint tussen verplichte virtuele poorten ter hoogte van the Needles en St Catherine’s Point gevolgd door de laatste etappe, een race van de gate bij St Catherine’s Point naar de finish bij Bembridge Ledge ten oosten van het eiland.

Team SOLENT’S TWELVE

Ingeborg Berghuijs: “Hoewel onze start niet slecht was raakten we ter hoogte van the Needles achter in het veld. Alle jachten kozen voor een route vlak onder het eiland langs. Gezien onze slechte positie besloten wij een port tack richting open water te maken in de hoop meer wind te treffen en van de stroom gebruik te kunnen maken. Dat viel dus tegen. Eenmaal voorbij St Catherine’s Point, het zuidelijkste punt van Isle of Wight, de wind nam toe tot 15 knopen, konden we nog een plek inlopen en kwamen zo als 14-de met een tijd van 6 uur 25 min 53 sec over de finish.”

70 versus 68 voet

Team Knotting Wrong aan boord van 70 voeter CV 31 werd winnaar van deze eerste KJC met een tijd van 5 uur 19 min 12 sec. Bij de 68 voeters finishte team Skirr Adventures met 5 uur 55 minuten en 51 sec als eerste met aan boord 3 fervente 24 uurs zeilers Harmen Kuipers, Robert Morsman en Guido Pas.

Ingeborg Berghuijs: “Deze race is bedacht door Sir Robin om de fun te brengen in big boat racing. Voor ons was het een onvergetelijk weekend met een spannend race. In de toekomst hopen we meer te kunnen trainen hoewel dat lastig is gezien onze landen van herkomst (NED, FIN, TUR, CAN, UK, IND, IRL, USA). We hebben nu de Rolex Fastnet Race 2023 in ons vizier en een aantal van ons, waaronder ik, varen de Clipper Round the World Yacht Race 2023-24. Anyway, het was een fantastische zeilervaring met een compleet nieuw team. Aan ons enthousiasme heeft het niet gelegen en Sir Robin heeft wat ons betreft absoluut zijn doel behaalt.”

Met dank aan: @clipperevents @orcabaybenelux @solents12 @ingeborgberghuijs @jillystjohn @rolloag @savioclipper2324 @melayulker @brianhegarty7 @duchess_yuile @crossings360 @marissaavila3 @robertmorsman @shaunroster #KJCup

Reacties

Reacties