Holland Ocean Racing #1

In deze eerste blog van het jaar een terugblik op 2021 en onze ervaringen bij Holland Ocean Racing. Voor de mensen die Holland Ocean Racing nog niet kennen, laten wij beginnen met vertellen wie wij zijn en wat wij doen.

Holland Ocean Racing (afgekort HOR) is in 2014 opgericht door Hans Bouscholte en Willem Jan Landman met als doel om jonge zeiltalenten op te leiden tot professionele zeilers. Ons team bestaat uit talenten tussen de 15 en 30 jaar met allemaal verschillende zeilachtergronden, waaronder waterscouting, het kleine open bootjes wedstrijdcircuit en recreatieve zeilers op kajuitzeilboten. Al deze verschillende achtergronden zorgen ervoor dat wij niet alleen veel leren van de trainers en coaches, maar ook van elkaar. Verschillende mensen met verschillende ambities, maar allemaal met het doel om een betere offshore zeiler te worden en voor velen van ons als grootste droom om de Ocean Race te varen.

Wij varen op de ‘BOUdragon’ een Volvo 60 die heeft meegedaan aan de Whitbread Round The World Race (de voorloper van de Ocean Race). Wij varen voornamelijk vanuit Scheveningen en daarnaast vanuit Breskens.

Om een beter beeld te geven van wat wij als team doen, hierbij een korte terugblik naar afgelopen jaar. Want net zoals veel mensen blikken ook wij aan het begin van het jaar altijd even terug.

In het winterseizoen is er veel onderhoud gepleegd aan zowel de binnen- als buitenkant van de BOUdragon, hier hebben wij als talenten veel aan meegeholpen. Vanwege corona konden wij in het voorjaar helaas niet met de BOUdragon varen. Dit gaf ons extra tijd om groot onderhoud uit te voeren.

Om toch ook uren op het water te maken hebben wij in het voorjaar ter vervanging met twee SB20’s gezeild. Onze weekenden van februari t/m juni bestonden dan ook meestal uit één dag klussen en één dag in de SB20 zeilen. Wij hebben ook twee wedstrijden in Oostende in de SB20’s gevaren: de Ostendcup 2 & het Open Belgisch Kampioenschap. Twéé mooie weekenden, met wisselende resultaten en veel leermomenten.

Begin juli ging dan eindelijk de BOUdragon weer te water en mochten wij weer als team varen (de uitgelaten stemming aan boord kunt u zich vast voorstellen). Vervolgens volgden enkele intensieve trainingsweekenden, waarbij wij ook één weekend non-stop doorgevaren hebben en meer dan 300 mijl aflegden.

Een deel van de talenten is ook met de BOUdragon naar Engeland gevaren voor een corporate event in samenwerking met Challenge Ocean.

In augustus volgde het hoogtepunt van het seizoen de Rolex Fastnet Race. Een ontzettend mooie race met een beter resultaat dan wij vooraf ooit verwacht hadden. Wij zijn maar liefst 6de geworden in de IRC0 en 20ste in de IRC overall.

Na dit hoogtepunt zijn wij uiteraard verdergegaan met veel trainen op de BOUdragon en hebben wij nog de Antwerp race gevaren. Tot zover de mooie verhalen voor nu, er volgen snel meer.

Ter afsluiting en inspiratie geven wij ons team-motto mee: ‘If you can dream it, you can do it’.

Marleen Zondervan en Jorg van der Lely

Reacties

Reacties