Ben Hoekendijk 1938 – 2020

Was reizend evangelist met campagnes  over de hele wereld en ook uitgever (Shalom Books) met boeken over Israël, maar is meer bekend als zeezeiler, journalist en schrijver.

Ben Hoekendijk op Spitsbergen, foto Danny Hoekendijk

Ben Hoekendijk schreef 30 jaar lang onder het pseudoniem ‘Toerzeiler’ in de Waterkampioen, was deelnemer van het eerste uur van de Singlehanded en de Driehoek Noordzee, deed daarna de organisatie van ‘De Driehoek’ en schreef een boek over Reid de Jong, de bedenker van die tochten. Al zijn schepen heten ‘Shalom’, van de Delta (Shalom I) waarmee hij zijn eerste tocht naar Engeland gemaakt heeft tot zijn laatste schip (Shalom IV) waarmee hij met zijn zoon naar Spitsbergen zeilde.

Ben heeft behoorlijk wat pilots geschreven en handboeken vertaald. Daarnaast heeft hij veel watersportboeken geschreven en gaf hij het hele jaar door lezingen en presentaties over zijn reizen en cursussen voor (zee-) zeilers. Hij verzorgde die optredens met behulp van dia’s en gloedvolle verhalen, waarbij de lokale cultuur en historie van de streek uitgebreid aan de orde kwam.

Ben schreef voor diverse bladen en kranten en dat heeft geleid tot tientallen publicaties in watersportbladen gedurende de ruim 50 jaar dat hij actief zeezeiler was.

Zijn bekendste publicatie is: Was het toeval of een glimlachje van de Hemel (1997), over de Reids Singlehanded prestatietochten en de Driehoek Noordzee.

Reacties

Reacties