Rene Vleut 1949 – 2022

Hij noemde zichzelf een rommelaar langs de kust, maar voor de doelgroep waarvoor hij schreef was hij hun onderwijzer op zee. Hij schreef voor zijn gelijken en dat leverde het best verkochte watersportboek ooit op en nog belangrijker een actieve en heel betrokken online community.

Foto: Ben Rutte/Zeilen magazine

Het mooiste verhaal moet zijn, dat Rene met zijn schip de Ugly Duck in de sluis van Brunsbüttel lag met nog 10 Nederlandse boten. Toen ze hem herkenden doken al die schippers de kajuit in en kwamen terug met zijn Vaarwijzer Scandinavië. Wie naar het noorden ging, had als vanzelfsprekend de door René geschreven bijbel aan boord.

Maar het was niet vanzelfsprekend dat René een ervaren zeezeiler zou worden. De eerste stappen op zee zette hij met zijn broer en Klaas Jan Hoeve, eerst op het IJsselmeer, later de Noordzee en toen de overtocht naar Engeland. De Solent was het gezamenlijk doel. Niet het vaargebied voor René: te veel stroom, te veel getij en te duur. Het zou de laatste keer zijn dat hij zich aan de Britse kusten waagde.

René zeilde noord. Het beschut in baaitjes liggen trok hem meer. Op de tochten naar Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland en na de Wende Polen, heeft hij zijn ervaring opgedaan. Altijd solo en altijd met de basisnavigatie van Walkerlog, dieptemeter, kompas en verrekijker. Hij was een vakman, voorzichtig en altijd gedegen in zijn voorbereiding.

Vleutismes, staat hij om bekend. Typische uitdrukkingen van Rene, vermengt met Haagse spreektaal. Zinnen waarbij het begin en het eind voor hem klopten, maar wat gewone mensen niet begrepen. En beetje de Cruyff on de zeilers.

Zijn nalatenschap wordt goed voor gezorgd. De Vaarwijzer wordt voortgezet door Peter Schermer en Klaas Jan Hoeve zorgt samen met Marianne van Iperen voor de actieve Facebookgroep ZeilNoord.

Met dank aan Klaas Jan Hoeve

Foto: Ben Rutte/Zeilen magazine

Reacties

Reacties