Ricus van de Stadt 1910 – 1999

Misschien wel de meest succesvolle jachtontwerper ter wereld. Zelf bleef hij er bescheiden onder. Over zijn ontwerpen zij hij: “Als het niet functioneel is, dan is het luxe.”

Foto Van De Stadt Design

Voluit Ericus Gerardus van de Stadt. Nederlands jachtontwerper en zeiler. Is misschien wel de ontwerper met de meeste ontwerpen op zijn naam. De lijst ontwerpen van zijn ontwerpbureau telt meer dan 600 schepen. In opdracht van Kees Bruynzeel ontwierp Van de Stadt de Valk, nu een van de populairste open zeilboten in Nederland. De Valk was zijn tijd ver vooruit. Behalve de knikspant-constructie van watervast multiplex was de gietijzeren bulbkiel met het vrijhangende spaderoer erachter voor die tijd bijzonder.  Zijn ontwerpen zijn soms experimenteel, maar kenmerkend voor Van de Stadt ontwerpen is vooral de functionaliteit.

In 1949 kwam de Zeevalk, na de Valk uit 1939 als bewijs dat Hechthout ook op een zeegaand jacht betrouwbaar en sterk was. Oorspronkelijk had hij een vinkiel met daarin een motor ontworpen maar dat lekte verschrikkelijk en het ging niet hard. Toen zijn er in 1949, sleeptankproeven gedaan in de sleeptank van Delft. Daaruit bleek dat een dunne kiel veel harder ging. De motor is toen maar weggelaten. Dat werd de eerste echte aangezette vinkiel met trimroer en een vrijhangend balansroer. Hij was daarmee zijn tijd 20 jaar vooruit!

Het eerste schip dat Van de Stadt na de oorlog ontwierp en zelf gebouwd heeft is de Trial. Een model van bijna 9 meter met een diepe aangebouwde kiel met trimroer. Heel apart aan het jacht was de besturing, dat gebeurde met twee verticale stokjes aan bakboord en stuurboord, die verbonden waren aan het balansroer.

Van de Stadt is ook de ontwerper van de het eerste polyester jacht in Nederland: de Pionier. Toen de Pionier voor het eerst vertoond werd op de Hiswa, mochten potentiële  kopers met een hamer op het polyester slaan om aan te tonen dat het even sterk was als staal. Toen Herman Jansen de Pionier gebruikte om rond de wereld te zeilen, was haar reputatie niet meer stuk te krijgen. Ook nu nog is er een actieve Pionier-klasse.                                          

Op het ontwerpbureau van Van de Stadt hebben vele later bekende jachtarchitecten ervaring opgedaan (Dick Zaal, Koos de Ridder, Cees van Tongeren). 

Reacties

Reacties