Reid de Jong 1934 – 2020

‘en nou oprotten’, was de klassieke kreet waarmee Reid de deelnemers van de Strontrace liet vertrekken. Dat zal nooit meer klinken. Zeilend Nederland mist een eigenzinnige, creatieve en bijzonder kleurrijke zeilheld.

Foto Ineke Schipstra

Reid is de bedenker van de Strontrace, van de Singlehanded, stond aan de basis van de zeilende vrachtvaart, voer uit (1987) met 22 schepen van Nederland naar Berlijn om daar het 750 jubileum te vieren en was bovenal een iconische verschijning en inspirerende man.

Samen met zijn partner Cornelie heeft hij tot het einde nog in de markante vuurtoren bij Workum gewoond. 

Zeilhelden schreef eerder over Reid de Jong: 

Bedenker van onder andere de Singlehanded Prestatie Tocht, een tocht voor solo zeilers op IJsselmeer, Wad en Noordzee. Oorspronkelijk was elektronische navigatie verboden en werd motorgebruik ontmoedigd. De tocht wordt gezien als de zwaarste tocht voor solozeilers op Nederlandse wateren. Reid is niet alleen als het gaat om zeilen een purist. Hij woont met zijn partner Cornelie in de vuurtoren van Workum zonder elektriciteit en stromend water en leeft daar van wat het land hem oplevert.Reid is ook de initiator van de Strontrace: een wedstrijd voor klassieke platbodems van Workum naar Warmond en terug. Onderweg wordt er ook vracht gevaren en mogen passagiers mee. In 2008 is de 38ste Strontrace gevaren en ter ere daarvan is er toen een postzegel uitgebracht. Omroep Fryslan en het commerciële tv station GPTV maakten er een verslag over. De beste quote is van Reid die de schepen wegstuurt met: “En nou oprotten!”

Reacties

Reacties