Cornelis (1869–1944), Johannes Hin (1899-1957) en Frans Hin (1906-1968)

Bij de Olympische Spelen van 1920 meldt het Olympisch Comite een opmerkelijk detail: “The 1920 Olympic yachting events were held at Ostend… they also scheduled a single-handed or Monotype class but the only entries were two sailors from Holland.”

Bij de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werd in de 12-voets jol goud gewonnen door de Nederlanders Cornelis Nicolaas Hin en Franciscus Fidelis Joseph Hin (zijn zoon) in de Beatrijs III.

Oorspronkelijk had vader Hin zich ingeschreven met zijn oudste zoon Tony, maar die was verhinderd voor de wedstrijd(!).

Zilver werd gewonnen door Nederlanders Arnoud van der Biesen en Petrus Beukers (met de Boreas), de enige tegenstanders van de familie Hin.

De eerste wedstrijd werd voor de kust van Oostende gezeild, met veel wind, en werd gewonnen door de Boreas. Vanwege de wind en de zeegang werd besloten de andere twee wedstrijden in de haven te varen. Maar het wedstrijdcomité was niet aanwezig, want zelf aan het zeilen(!), er lag alleen een bemande boei. Met hulp van een aanwezige journalist en een paar toeschouwers werd er een baan uitgezet. Zo kon de wedstrijd toch doorgaan, Die werd weer bijna gewonnen door de Boreas, als de man bij de boei niet na anderhalve baan zijn spullen pakte en weggevaren was. Na overleg werd besloten de resterende twee wedstrijden in Nederland te varen, want er waren toch alleen maar Nederlandse deelnemers.

Deze keer was vader Hin verhinderd en voeren de broers Frans en Johannes Hin met elkaar in de Beatrijs III. Beide wedstrijden werden door de gebroeders Hin gewonnen. Frans Hin was 14 toen hij deze olympische titel won en is daarmee de jongste Nederlander ooit die dit heeft gepresteerd.

De 12-voetsjol zeilwedstijden van 1920 waren de enige in de Olympische historie die werden gehouden in twee landen en waarbij met verschillende bemanningen werd gevaren. De Olympische Spelen van 1920 waren ook de langste spelen ooit. De eerste wedstrijden werden in april gehouden en de laatste in september.

Reacties

Reacties