Free as the Ocean – Interieur als bouwpakket

Met z’n zessen met een zeilboot van 17 meter lang de wereld rond zeilen. Dat is het avontuur dat Thomas, Bram, Sophie en Annabel samen met Eli en Mirjam aan gaan. Op 1 september 2021 zullen zij vanuit Nederland vertrekken om vervolgens in 2 jaar rond de wereld te zeilen en ze houden ons regelmatig op de hoogte.

Wanneer je in zo’n groot project stapt zoals dat van ons is het lastig te bevatten wat je allemaal te wachten staat. Ik heb natuurlijk wel wat ervaring met zeilen, maar zelf zeilen maken, een boot vanaf de romp af afmaken en de oceaan oversteken is toch andere koek. Nu ik geslaagd ben voor de havo heb ik meer tijd om mee te werken aan de voorbereidingen van de reis. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat ik veel meer inzicht krijg in alles was zo’n reis met zich mee brengt.

Op het moment zijn we vooral bezig met voorbereidend werk op de thuisbasis en schetsen maken voor de boot. We horen veel mensen zeggen: ‘Gaan jullie nou nog eens beginnen met aan de boot werken?!’ Ik snap natuurlijk waar deze vraag vandaan komt want het meeste daadwerkelijke werk aan de boot moet nog gebeuren. Maar juist omdat we in korte tijd veel willen doen, moeten we het op de meest efficiënt mogelijke manier aanpakken. We  maken goed gebruik van alle technische mogelijkheden, dit vergt vooral voorbereidingstijd, maar als dat eenmaal gedaan is ben je met het overige zo klaar. Zo wordt het interieur als ware als een soort van bouwpakket geleverd zodat we het zo in kunnen boot schuiven zonder dat er nog een zaag aan te pas komt.

Het enige waar we nu wel op zitten te wachten is het roestvrij staal voor op de boot, zoals de boegspriet, preekstoel, enzovoorts. Voordat het laswerk gedaan is kunnen we ook niet verder met het werk aan de boot. Maar komende week gaat het eerste laswerk van start en wanneer al het laswerk gedaan is kunnen we met het hele team de boot gaan schuren, verven en vervolgens verder afmaken. Door de vertraging van het roestvrij staal wordt vertrekken op 1 september krap, maar dat mag de pret niet drukken. De komende maanden gaan we met z’n allen hard werken en daarbij natuurlijk super veel plezier maken. Want wat is nou leuker dan met een team een gezamenlijk doel voor ogen hebben hebben waar je allemaal volledig voor gaat!

Naast dat wij een heel gaaf project hebben, heeft Eli, de kapitein van ons schip, samen met Don McIntyre een nieuwe boot ontworpen (Class Globe 5.80) en daarbij een super gave race opgezet. In 2024 vindt de MGR(Mini Globe Race) plaats, waarbij deelnemers in hun eentje in bootjes van 5.80m, die ze ook nog eens zelf gebouwd hebben de wereld rondzeilen. Het leuke en bijzondere aan de boot Class Globe 5.80 is dat het een kleine, redelijk goedkope boot is die makkelijk zelf te bouwen is. Dit maakt een boot bouwen en meedoen aan een zeilrace veel toegankelijker. We gaan dus eigenlijk weer een beetje terug naar de basis op deze manier. Geen dure moderne foefjes maar gewoon puur zeilen! Op 31 oktober van dit jaar zullen al rond de zeven deelnemers met een Class Globe 5.80 vertrekken uit Lagos om vervolgens de Atlantische Oceaan over te steken. Wij zullen daarbij het mediaschip zijn dat samen met de bootjes meevaart, wat ik en ook de rest van het team echt super gaaf vinden.

Annabel van Luijk

Reacties

Reacties