Liefde voor de zeevaartkunde

Jorieke heeft eind maart de studie Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool afgerond. In juni zal zij weer als matroos gaan varen op de Wylde Swan. Vandaag schrijft zij over het vak zeevaartkunde (navigatie), gegeven door Eef Willems. Dit is één van de vakken die onderdeel is van de studie Kleine Zeilvaart.  

Eef Willems op de Tooluka, het schip waarmee zij onder andere bij Antarctica en rondom Groenland heeft gevaren.

Voor bemanning die een aantal eeuwen geleden aanmonsterden op grote schepen, was het niet vanzelfsprekend dat zij weer veilig terugkeerden; er was minder kennis van de wereld om ons heen en er waren een stuk minder middelen om een accurate positie te verkrijgen op zee. Tegenwoordig hebben we veel hulpmiddelen om het veilig navigeren van een schip makkelijker te maken, zoals GPS, AIS en Radar. Maar ondanks dat we deze hulpmiddelen hebben, blijft het heel erg belangrijk om goed te leren navigeren zonder computersystemen. Deze kunnen immers uitvallen of fouten weergeven. Bovendien geeft het veel voldoening als je zelf je positie kunt bepalen!

Mijn lessen zeevaartkunde heb ik gehad van Eef Willems. Dat ze een grote liefde heeft voor haar vak merk je meteen. Vol enthousiasme brengt ze haar leerlingen zo veel mogelijk bij over koers correcties, positie bepalen, kaarten en nog veel meer. Die liefde voor het navigeren heeft ze ook zelf hard nodig gehad. Eef heeft veel gevaren in de Antarctische wateren en rondom Groenland. Van die gebieden is niet veel bekend en bevatten de kaarten weinig informatie. Je bent daar dus echt op jezelf en je eigen waarnemingen aangewezen. Ik heb er veel bewondering voor dat ze zoveel in deze extreme gebieden heeft gevaren. 

In het eerste jaar van de Enkhuizer Zeevaartschool focussen de lessen zich op het navigeren langs de kust. Om positie te bepalen wordt er vaak een peiling gemaakt van een vuurtoren of herkenbaar punt op het land. Een peiling is de hoek tussen een referentierichting en bijvoorbeeld de vuurtoren. Met de peiling en een ander gegeven, dit kan jouw afstand tot de vuurtoren zijn, kun je de positie van het schip bepalen en in de kaart tekenen.

Naast Eef’s liefde voor navigatie is ze altijd heel warm naar haar leerlingen toe geweest. Ze heeft echt de moeite genomen om de klas te leren kennen. Dat creëert meteen een fijne sfeer. Daarnaast waren haar lessen altijd heel goed opgebouwd, waardoor de les overzichtelijk te volgen was. Vragen konden we altijd bij haar kwijt. Eef nam echt de tijd om deze vragen te beantwoorden. Ook als er in ons toekomstige leven op zee nog een vraag naar boven komt, mogen we deze altijd aan haar stellen. Ik kijk er erg naar uit om alle kennis die ik tijdens de lessen van Eef heb opgedaan in de praktijk te gaan brengen en veel te gaan oefenen met navigeren.

Jorieke

Reacties

Reacties