Angela Sails #1 – Het begin

Ik krijg een mail van Jules in mijn inbox. ‘Wow’ denk ik bij mijzelf ‘Dat is lang geleden!’. Het is een jaar of 6, maar het voelt een ‘life-time’ ago. Toen werkte ik nog in het bedrijfsleven en blogde ik af en toe over de Volvo Ocean Race. 

Aan het werk

Nu 6 jaar later is er zoveel veranderd. Een ontzettend verdrietig hoofdstuk in 2015 zorgt er uiteindelijk voor dat ik mijn baan opzeg, mijn huis verkoop en full-time ga zeilen. Het begon met een Atlantische oversteek op een 42 Fountain Pajot (catamaran) als bemanning tijdens de ARC van Las Palmas naar St Lucia. Daar ging ik dan, een open agenda, geen idee waar ik terecht zou komen (foto met rugtas). 

Vanaf St Lucia zeil ik met een gezin mee naar Martinique en daarna vlieg ik naar St. Maarten waar ik door mensen de juiste richting in gewezen wordt. Het is duidelijk: om werk te krijgen op boten moet ik papieren halen. Ik vlieg naar Antigua voor mijn STCW …. en eigenlijk is dat het begin van alles.. 

Op Antigua rol ik van mijn STCW in mijn RYA Yachtmaster Offshore. “Dat kan jij Angela” zegt iedereen om mij heen. Nou dat heb ik geweten! Bloed, zweet en tranen tijdens de 6 dagen theorie. Ik ben nooit een held geweest in het klaslokaal en dat was nu weer over duidelijk. 

Toen het praktijkgedeelte. Jaaaaaaaa, dit kan ik! Bootje aanleggen, man over boord, nachtnavigatie.. I got this! Ik slaag dan ook met vlag en wimpel en dat geeft mij een enorme vertrouwensboost. 

Na 15 dagen mag ik mij dan ook Yachtmaster Offshore noemen en ik begin actief te canvassen om boten te vinden voor de verschillende wedstrijden in de Caribbean. Gratis, want ja, in Nederland kennen mensen mij misschien vanuit de kleine bootjes, hier ben ik gewoon Angela die denkt dat ze wat kan.. 

Gelukkig ben ik op iedere boot een toevoeging en duurt het op de meesten niet zo lang totdat ik “de start maar moet doen”, “het aan de windse rak maar moet sturen” of “de boeg maar moet runnen”.. Ik vind dit leuk!

Zo rond deze periode komt ook de Clipper Around the World Race op mijn radar. En nee, dit is niet (zoals ik in eerste instantie ook dacht) op van die historische Klippers die wij Nederlanders kennen. Het is een amateurversie van de Volvo Ocean Race. Met 11 dezelfde boten, 22 bemanningen met verschillende achtergronden (niet per definitie een zeilachtergrond), 1 first mate en 1 schipper. 

En dit is waarom Jules mij mailde: Of ik daar iets meer over wil vertellen.. 

Angela Brandsma

Daar ga ik dan …..

Reacties

Reacties