Jorieke op de Wylde Swan: ‘… van grote boten wist ik niet zo veel …’

Het geluid van de boeg die door de golven klieft, de wind door je haren, het zicht op de zeilen en de geur van de zilte zeelucht zijn niet onbekend aan boord van de Wylde Swan. Ze heeft dan ook al vele zeemijlen achter de rug, vroeger als haringjager en in 2010 is de Wylde Swan de vaart in gegaan als topzeilschoener. Waar zij in de zomermaanden met verschillende groepen mensen met allerlei leeftijden vaart, biedt ze in de wintermaanden een thuis aan middelbare scholieren, die opgedeeld in verschillende reizen naar het Caribisch gebied en weer terug naar Europa varen met het programma Masterskip.

Ook ik ben op die manier in aanraking gekomen met de Wylde Swan, toen ik in de vijfde klas zat, stapte ik als Masterskipper aan boord. Rond mijn elfde begon zich langzaam maar zeker de droom te ontwikkelen om van zeilen mijn beroep te maken. Ik kom niet uit een zeilfamilie, dus van wat grotere boten wist ik eerst nog niet zo veel. Meevaren met de Wylde Swan leek mij een hele mooie manier om erachter te komen of het leven aan boord van een groot zeilschip bij me zou passen. Een leven dat behalve wachten draaien, navigeren en zeilen hijsen ook voor een heel groot deel bestaat uit samenwerken, groepsdynamiek en vertrouwen.

Tijdens mijn eerste week aan boord met Masterskip, viel me opeens iets op: ik voelde rust. Dat gevoel van rust was eigenlijk wel gek. Met 29 mede scholieren, 4 docenten en 11 bemanningsleden op een schip van ruim 60 meter lang is het alles behalve rustig om je heen. Maar de rust kwam van binnen, ik voelde me op mijn plek.

Inmiddels werk ik nu bijna twee maanden aan boord van de Wylde Swan als matroos. In de afgelopen twee maanden is er veel gebeurd. Het schip heeft hiervan ongeveer drie weken gevaren. In die drie weken hebben we twee hele gezellige zeezeilkampen gehad met jongeren en een mooi XL zeezeilweekend met vooral volwassenen. Op dit moment ligt de Wylde Swan aan de kade in Harlingen en is er tijd voor onderhoud, oftewel: zo veel mogelijk liefde in het schip stoppen. In het volgende stukje dat ik ga schrijven, zal ik iets meer vertellen over het onderhoud aan boord

Jorieke

Reacties

Reacties