Zeiler en zeeschilder Geer Huybers exposeert in Den Haag

Geer Huybers is zeiler en zeeschilder, schilder van golven en zeelandschappen. Hij schreef een zeer peroonlijke uitleg bij zijn werk, dat lees je hieronder. Je kunt al eerder werk van hem gezien hebben, want hij deed mee aan het vastleggen van het skûtsjesilen, er is werk van hem geplaats bij een van de Hondenwachten en hij is lid van De Zeeschilders. Van 14 december tot 6 januari is zijn expositie te zien in de Hardenbergzaal in Pulchri Den Haag. Check voor adres en openingstijden www.pulchri.nl

Veel plezier
Peter Veen

De zee die ik al zo’n 20 jaar aan het schilderen ben. Vanuit mijn zeilboot “Suis” beleef ik de zee van zeer nabij. Kijken en voelen en ervaren is wat ik doe aan boord. De beelden die blijven hangen schilder ik uit, de beelden die een zekere impact hadden. De heftige beelden , de verstilde beelden, de rauwe zee, de zachte zee. Ik voel me sterk verbonden met de zee. Niet voor niets dat ik nooit verhuisd ben buiten Den Haag, de enige stad die echt aan zee ligt in Nederland.

Maar ook ervaar ik de zee aan het strand, aan en in de branding. Drie á vier maal in de week ben in Kijkduin of in Hoek van Holland te vinden. Het gehele jaar door. De ervaring van strand, zee en branding is uiteraard anders dan vanuit een bootje. De machtige branding blijft me fascineren, het spel van de voortdurende verandering van licht, kleur en beweging . Steeds blijf ik pogen dit spel in een enkel beeld vast te leggen. Dat is natuurlijk een onmogelijke opgave, maar het pogen om er zo dicht mogelijk bij te komen blijft me bezig houden.

Naast de zee is het meer, de hollandse plassen, een dankbaar onderwerp om hetzelfde spel van licht, kleur en beweging te vangen in een schildering. Het resultaat is van te voren onderhand wel iets voorspelbaarder geworden, maar het pogen om steeds weer een, nét even scherper, net even beter schilderij te maken blijft nog steeds een uitdaging. Ook de plompeblaren en begroeingen in het water van de plas werden een onderwerp. Van daar naar het schilderen van de rijkdom van vorm en kleur in vijvers was een kleine stap.

Darnaast maak ik intuïtieve tekeningen.Dit werk is van een geheel andere orde. In de schilderijen weet ik behoorlijk precies wat ik doe, en ook wat de uitkomst zal zijn. In de tekeningen vertrek ik vanuit niets, vanuit de leegte. De leegte van het blad en de leegte van mijn “mind”. Intuïtie leidt me. Door zo min mogelijk te denken stel ik me open voor mijn onderbewuste. Het onderbewuste dat vele, vele malen veelomvattender is dan het bewuste en waar een ongekende rijkdom aanwezig is. In dit werk kan ik mezelf verrassen. En wat is er mooier dan jezelf te verbazen?

Geer Huybers

 

Reacties

Reacties