Tranquil in Kaapverdië

Karlijn leeft een nomaden bestaan. In de zomer zwerft ze met haar 27ft bootje Drifter over de Randmeren. In de winter reist ze af naar warmere oorden waar ze zeilen, reizen en werken combineert. Op Zeilhelden blogt ze over haar zoektocht.

‘Tranquil!’ een veelgebruikt antwoord hier op de vraag ‘Tud drêt?’ (alles goed?). Hoe we in Nederland op dezelfde vraag vaak reageren met ‘druk’, antwoorden ze hier met ‘Tranquil’ (rustig). Dit illustreert wat mij betreft heel goed hoe verschillend Kaapverdië is van Nederland. Hier in Kaapverdië is het leven allemaal een stuk langzamer, mensen leven van dag tot dag, plannen niet teveel, en doen het lekker rustig aan. Het is voor mij dan ook wel even wennen om mijn leven hier in Kaapverdië op te pakken.

Mindelo is een kleine stad, dat je vrij snel gezien hebt. Er zijn nog een paar dorpen op het eiland, zoals Calhau, São Pedro en Baía das Gatas, maar ook daar is niet heel veel te beleven. Afgezien van een paar stranden, is de natuur niet héél bijzonder hier op São Vicente en bovendien is het vaak te heet om buiten de hort op te gaan. Het is nog te koud om terug te gaan naar mijn boot in Nederland, dus moet ik er maar het beste van maken.

Overdag werk ik remote vanaf mijn laptop in mijn appartement, of in een cowork café. Daarna maak ik mijn hoofd leeg met een korte wandeling of een duik in de zee. In de avond is er altijd wel wat lokale live muziek te vinden in één van de vele restaurants of barretjes hier in Mindelo. In de weekenden maak ik uitstapjes naar het prachtige buureiland Santo Antao om te hiken. Zo begin ik steeds meer te wennen aan mijn leven hier. Uiteindelijk ontmoet ik hier mijn vriend, een reden om te blijven…

Maar er mist nog iets. Eén van mijn redenen om uit Nederland te vertrekken, was om ook in de winter te kunnen zeilen. Van dat zeilen komt, na mijn overtocht vanuit de Canarische eilanden naar hier, maar weinig van terecht. Het is dus tijd om op zoek te gaan naar een mogelijkheid om te zeilen. Dat blijkt wat moeilijker dan gedacht. Hoewel Mindelo een echte havenstad is, heeft het geen zeilschool of zeilclub. De haven dient voornamelijk voor zeilers die de oversteek vanuit Europa naar de Caraïben maken. De overtocht naar de Caraïben zie ik nu niet zitten, dus ik moet op zoek naar iets anders. Na veel rondvragen dient zich daar uiteindelijk de perfecte kans aan: Mintaka.

Mintaka is een zeilboot uit de jaren zeventig, een klassieker, met een prachtige lijn, maar helaas een beetje vervallen. John, haar eigenaar, is een Engelsman die veel weg is vanwege zijn offshore baan. Hij probeert de boot al jaren zeilklaar te maken, maar slaagt daar maar niet in. Hij is op zoek naar iemand die kan helpen de boot zeilklaar te maken, en er vervolgens ook lekker mee kan zeilen. Mijn vriend (een Kaapverdische mechanical engineer) en ik (een echte zeiler), zijn daar natuurlijk de beste combinatie voor. Samen, gaan we deze uitdaging maar al te graag aan!

Karlijn Ballemans
https://www.instagram.com/digitalsailingnomad/

Reacties

Reacties