Met Karma van Staal de wereld rond! #1

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Als ik er met Karma op uit ga, dan zoek ik het liefst de zee op. Naar een van onze prachtige wadden-eilanden of naar andere landen. M’n rondjes zijn steeds groter geworden. Eerst om Noord Holland, toen over de Noordzee, om Denemarken en een rondje naar IJsland. In 2017 vertrok ik met wisselende bemanning naar de andere kant van de wereld. In 200 dagen zeilde ik in 8 etappes 20.000 mijl over 3 verschillende oceanen. We maakten tussenstops op de Canarische Eilanden, Kaap Verdië, Fernando de Noronha, Tristan da Cunha, Kaapstad, Kerguelen en Tasmanië. Voor het geval je het gemist had: ik schreef er het boek ‘Karma van staal’ over. Uitgegeven door Hollandia en ondertussen al weer in derde druk. Karma is mede door Corona jaren in Nieuw-Zeeland blijven liggen. Op het Noordereiland in Whangarei, zo’n 2 uur boven Auckland. Vlak bij de Bay of Islands, een prachtige plek om te zeilen. Maar het is ook de hoogste tijd dat ze weer richting huis komt.

Thu 10 Aug 2023 01:47 (CET)

Weer op pad met Karma van Staal! Verder de wereld rond en terug richting huis. Dit is m’n plan. 

In november 2023 vlieg ik enkele reis naar Nieuw Zeeland. Daar neem ik een maand de tijd om Karma en mezelf klaar te maken voor een nieuwe oceeanoversteek. Rond 1 december wil ik los gooien en beginnen aan de immense oversteek over de zuidelijke pacific. Zo’n 5.200 mijl non-stop. Ik verwacht dat we daar zo’n 7 weken mee bezig zijn.

De eerste plek waar we voet aan land zetten is Puerto Montt, een stad met zo’n 250.000 inwoners. Het ligt ongeveer halverwege het langgerekte Chili, op de 41e breedtegraad, nog net in de roaring forties. Het ligt op het zuidelijkste puntje van de Central Valley, een vallei tussen de Chileense kust en het hoge Andes gebergte aan het water. Wat Puerto Montt echt interessant maakt, is wat er zich ten zuiden van bevindt.

Na m’n studie in 1997 reisde ik samen met Robert door Zuid Amerika. Low budget, met 20$ per persoon per dag. In Peru en Bolivia reisden we met het openbaar vervoer. Langs de kust, door en over de Andes, tot ver in het Amazonegebied waar je destijds alleen nog maar per boot kon komen.

In Chili konden we liften. Dat was goedkoper en bracht ons op een leuke manier in contact met de locals. We kwamen tot in Puerto Montt. Daar moesten we weer terug naar Santiago, 1.000 kilometer noordelijker, om ons vliegtuig te halen. Zuidelijker dan Puerto Montt ben ik nog nooit geweest, terwijl dat juist het mooiste deel is, van Chili en misschien wel van de hele wereld.

Vanaf Puerto Montt zo’n 1.200 mijl naar het zuiden, door fjorden en kanalen, langs eilanden, omgeven door imposante bergen en surrealistische gletsjers waar je op een paar meter afstand van het ijs kunt liggen.

Ten zuiden van Puerto Montt begint Patagonië. Daar waar de reis toen stopte, ga ik ‘m nu doorzetten. Vanaf Puerto Montt zo’n 1.200 mijl naar het zuiden, door fjorden en kanalen, langs eilanden, omgeven door imposante bergen en surrealistische gletsjers waar je op een paar meter afstand van het ijs kunt liggen. Naarmate we zuidelijker komen, verandert de omgeving langzaam in onbevolkt niemandsland. Mobiele dekking of andere voorzieningen zijn er vrijwel niet. Eigenlijk pas weer helemaal in het zuiden, in Puerto Williams. De meest zuidelijke nederzetting ter wereld, net boven Kaap Hoorn.

Plan is om half maart 2024 in Puerto Williams aan te meren. Karma blijft daar dan weer een tijd liggen. Ik reis over land door Patagonië terug naar het noorden en reken erop dat ik eind april weer in Nederland ben. Maar zover is het nog lang niet. Eerst aan de slag met de voorbereiding.

Nog even de data op een rij:

1 november: Vliegen naar Nieuw Zeeland, kluswerk aan de boot en voorbereiden voor de oceaan oversteek.
1 december: Oceaan oversteken naar Chil.
20 januari: 1.200 mijl naar het zuiden, door de fjorden.
25 maart: Karma veilig aanmeren in Puerto Williams en over land terug naar de bewoonde wereld.
23 april: Terug in Nederland.

Werner Toonk

Medemblik 29 augustus 2017. VVD raadslid Werner Toonk gaat met zijn zeilschip Karma een tocht rond de wereld maken. foto: Marc Driessen

Reacties

Reacties