Karma-blog: ‘Ga je alleen? Nee, of ja …’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Oscar

Thu 12 Oct 2023 13:19 (CET)

Wat fijn om al jullie reacties te ontvangen! Thx. De tijd vliegt voorbij. Nog iets meer dan twee weken dan gaat het avontuur beginnen. Los van succes wensen krijg ik ook best wel wat vragen. Ik zal de komende tijd proberen die via mijn site te beantwoorden. Meer vragen? Stuur ze door. 

Meest gehoorde vraag is: ‘Ga je alleen?’ Nee, of eigenlijk ja, … ik ga alleen naar Nieuw-Zeeland, maar ik vaar weer met opstappers. Mitchel, de Australiër die de laatste etappe over de Tasmanzee meezeilde, vaart weer mee. En Oscar stapt op. 

Oscar is een zeer ervaren zeiler die al van jongs af aan op het water te vinden is. Hij zeilt wedstrijden en doet deliveries. Hij kent het verschil tussen zo snel mogelijk varen en een schip veilig naar de overkant brengen. Hij is enthousiast, gedreven en creatief. Hij houdt er zelfs van om zeilend in de mast omhoog te gaan. 

Ondertussen hebben we elkaar gezien, gesproken en verhalen uitgewisseld. Oscar is een zeer ervaren zeiler die al van jongs af aan op het water te vinden is. Hij zeilt wedstrijden en doet deliveries. Hij kent het verschil tussen zo snel mogelijk varen en een schip veilig naar de overkant brengen. Hij is enthousiast, gedreven en creatief. Hij houdt er zelfs van om zeilend in de mast omhoog te gaan. 

Ik heb nog niet met hem gevaren, maar we hebben ieder afzonderlijk wel een lange tocht met KlaasJan gevaren en dat is een hele goede referentie. Ik kijk er enorm naar uit om met Oscar te mogen zeilen en samen Karma veilig naar Chili te varen. In de tussentijd hoop ik veel van hem te mogen leren. 

Mitchel wil helemaal mee naar Puerto Williams. Fijn! Verder ben ik nog met een beperkt aantal mensen in gesprek om een deel door Patagonië mee te varen. Dat is natuurlijk een fantastische ervaring, zeilen in een van de meest afgelegen gebieden ter wereld, omgeven door spectaculair wildlife, fantastische natuur, bergen en gletsjers. Afstappen en opstappen vergt wat creativiteit en flexibiliteit in dat gebied, maar lijkt goed te organiseren.

Sun 15 Oct 2023 11:52 (CET)

Offshore Personal Safety Training

Wat doe je als er paniek is aan boord? Als er EHBO verleend moet worden, als er brand is of als je het vlot in moet?

Gisteren heb ik daarmee geoefend bij de Offshore Personal Safety Training van STC-KNRM. Een hele nuttige dag, waarbij we zowel theorie als praktijk deden.

Oefenen met reanimeren, blussen met schuim, poeder en CO2 en met overlevingspakken het reddingsvlot in. Als toetje mochten we met elkaar ook nog even het buitenwater in. Volgens mij zou iedere zeezeiler zo’n training moeten doen. Ook als je geen wedstrijden zeilt.

Werner Toonk

Reacties

Reacties