Marifoonberichten: Verloren zeilers en twijfelende mosselvissers

Foto Rinkie Bartels

Het boek van Toine Heijmans met deze titel gaat over verhalen over mensen op zee. Sommige zijn heel herkenbaar zoals het verhaal over de eerste oversteek naar Engeland. In het boek zijn een groot aantal verhalen gebundeld, de één zal de ene lezer meer aanspreken dan de andere. Bijzonder is het verhaal over Rottumerplaat. Voor vele oudere watersporters is dat een plek die in het geheugen staat gegrift door de verhalen die Jan Wolkers en Godfried Bomans daar vandaan de wereld instuurden. Op basis daarvan hebben we een voorstelling van hoe het er daar uit ziet. Hoe anders kan de werkelijkheid zijn.

In het boek zitten vele tijdloze verhalen over de zee naast recente gebeurtenissen zoals het overboord slaan van de 345 zeecontainers van de MSC Zoe en de grote gevolgen die dat heeft en gaat hebben voor de Waddeneilanden.

Marifoonberichten is een ideaal boek voor aan boord, ze zijn kort,  goed en soepel geschreven en geven alle aanleiding om te mijmeren over eigen tochten naar andere, verre, oorden.

Henk Schipperheijn

 

Reacties

Reacties