Schade tijdens de Globe 40 aan de Sec Haya. Gelukkig alles goed aan boord!

Vrijdag 13 januari om 15.25 uur UTC is team Sec Hayai tegen een UFO (unidentified floating object) aangevaren. De bootsnelheid was op dat moment 12 knopen en het leek er op dat de kiel het object raakte.

Ysbrand zat achter de kaartentafel en had wacht. De snelheid zakte heel even naar 10-11 knopen maar al snel zeilden ze weer als voorheen.

Na observatie van de roeren, de kiel, de spanten en de boeg van binnen en buiten leek er niets kapot te zijn. Toch bleek dat er, via het toegangsluik, in het achter onder aan stuur- en bakboord-zijde water naar binnen kwam. De afsluiting van de roerkoning lekte met hoge snelheid behoorlijk veel water. Ysbrand en Frans hebben de lekkage inmiddels onder contrôle, maar aangezien een roer wissel met deze golven en wind (inmiddels 20 kts) niet te doen is hebben ze een nood afdichting gemaakt van vulcaniserend tape, dit lijkt te houden. Het roer is flink beschadigd en er zit een kleine krak in het dak aan de achterzijde van de roerkoning, dit lijkt niet ernstig.

De boot stuurt goed en maakt geen rare geluiden. De ‘krak’ zit nu in elk geval in de gelcoat. Na de noodreparatie zijn ze terug gegepen op koers en weer in race modus! Vooralsnog monitoren ze de situatie en zullen het roer in Recife vervangen, tenzij dit door omstandigheden eerder moet. Alle spullen zijn hiervoor aan boord.

Succes mannen! En: stay safe!

Reacties

Reacties