Entertainen op 30 hoogte in de mast

Jorieke heeft van augustus tot en met oktober 2020 aan boord van de Wylde Swan gewerkt als matroos. Nu studeert zij Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool. De komende tijd zal zij een aantal keer een blog schrijven over haar ervaringen als studente aan de zeevaartschool. Nu eerst een blog over het onderhoud op de Wylde Swan in oktober. 

Het bijzondere aan een baan in de buitenlucht is dat je heel bewust de verandering van het weer meemaakt. Het is nu oktober en de Wylde Swan ligt aan de kade in het mooie Harlingen. Langzaam daalt de temperatuur, zijn er steeds meer regenachtige dagen en wordt het eerder donker. Maar het werk buiten blijft doorgaan, aan dek is er genoeg te doen.

Een van mijn favoriete taakjes aan dek is het repareren van de zeilen. Natuurlijk heb je liever niet dat er een zeilreparatie nodig is, maar mocht dat wel het geval zijn, dan is het mooi werk om te doen: er gaat veel concentratie en aandacht in zitten. Nu is het tijd om het topzeil te repareren. Ondanks dat er maar een klein scheurtje in het zeil zit, wordt het een tijdrovende klus. Het topzeil bevindt zich op een hoogte van ongeveer dertig meter in de mast. Warm aangekleed zeker ik alle spullen die ik nodig heb aan mijn harnas. Daarna kan de klim naar boven beginnen. 

Nu we aan de kade liggen is het werk in de mast net even anders dan op zee, ik heb er namelijk een tweede baan bij. Naast matroos ben ik nu ook entertainer voor de dagjesmensen die hier in Harlingen over de kade struinen. Als ik bezig ben in de mast gebeurt het af en toe dat ik wordt gespot door iemand op de kant en dan begint het: al wijzend naar boven worden enthousiast de andere gezinsleden erbij geroepen. Soms komen zelfs de camera’s en verrekijkers tevoorschijn, erg grappig om mee te maken. 

Veel verbaasde dagjesmensen verder is het zeil weer helemaal gemaakt. Dan is er tijd om een tevreden blik over Harlingen heen te werpen. Vanuit de mast is goed te zien hoe de rode daken van alle huizen mooi afsteken tegen de grijze lucht. Harlingen ligt er vredig bij. 

Jorieke

Reacties

Reacties