Wrap up – Twee dagen voor de start

img_0074Nog twee dagen voor de start van de Vendee Globe, de zwaarste zeilrace ter wereld. De komende drie maanden zeilen 29 schippers solo rond de wereld. Zeilhelden doet tot en met de start live verslag van het evenement in Les Sables d’Olonne, Zuid-Frankrijk.

Nog even terug, wat is de Vendée Globe ook alweer?

Dat het van oudsher een echt Frans feestje is, leren we vandaag van de internationale schippers. Van de 29 deelnemers zijn er ‘slechts’ 9 internationale schippers, de rest komt uit Frankrijk. Negen lijkt weinig, maar voor de race is het veel, het is namelijk de eerste keer in de historie dat er 10 verschillende nationaliteiten meevaren in de Vendee Globe. De Ierse Enda o’Coineen vaart voor het eerst mee: “Om in de race te komen als niet-Franse is best lastig, je moet heel slim zijn om erachter te komen hoe de Fransen werken. Je in te schrijven als internationale schipper is echt een uitdaging.” De andere aanwezige internationale schippers beamen dit.

De Nieuw-Zeelandse Conrad Colman kijkt al 10 jaar uit naar komende zondag:

Het is de start van iets, maar tegelijkertijd ook het einde van 10 jaar aan voorbereidingen op deze dag.”

Voor de Amerikaanse Rich Wilson is het de tweede keer dat hij meevaart. Op de vraag of er nog grote uitdagingen waren bij het gereed maken van de boot voor de start, antwoordt hij:

Grote uitdagingen heb ik niet gehad de afgelopen weken, er zijn altijd nog wel 100.000 dingen te doen aan de boot. Ik denk dat de boot bij de finish pas helemaal gereed is.

Ontbijten met Alex Thomson
Vrijdagochtend zaten we aan het ontbijt met Alex Thomson van Hugo Boss. Alex is natuurlijk bekend van de gekke stunts zoals de beroemde mast en keel walk, in Hugo Boss maatpak. Ook hij start komende zondag voor de vierde keer aan de Vendee Globe. Volgens hem zit ‘geluk in de voorbereiding’.

Pieter Heerema
Nog twee dagen, dan start de eerste Nederlander aan ’s werelds zwaarste solo zeilrace. We spraken hem op de steiger.

Zo maakt Pieter zich klaar voor zijn drie maanden durende tocht. Zijn vrouw Claartje moet het deze maanden zonder hem doen.

Sfeer race village
Dat Franse feestje waar de internationale schippers ons al op wezen, zien we gedurende de dag goed terug. De steigers staan van het begin tot het einde van de dag vol met mensen. Schoolkinderen die complete tours langs de boten krijgen, nieuwsgierige toeristen en fans van jong tot oud lopen af en aan. Donderdagavond kregen we al een glimp van het feestgedruis te zien, de tenten op het terrein zijn tot laat gevuld met zeilers en locals. We horen van een local dat zij iedere avond wel even naar de bar op het terrein gaat om gezellig een drankje te doen. Wij nemen vanavond ook zeker even een kijkje, grote kans dat we schipper Enda o’Coineen nog tegenkomen:

photogrid_1478278070976

Reacties

Reacties