De zindering van de zee

Sigalit Landau, ‘Staand op een watermeloen in de Dode Zee’, video (uitsnede)

“Ontdek de grootsheid en onstuimigheid van de zee in de tentoonstelling De zindering van de zee.” Met deze woorden wordt een bijzondere expositie over de zee aangeprezen op de website van museum De Mesdag Collectie in Den Haag. Volgens mij helemaal terecht. De zee is op allerlei manieren en in allerlei kunstvormen uitgebeeld door zo’n dertig internationale kunstenaars waaronder Thierry De Cordier, Nan Goldin en Jan Dibbets. Fotografie, film, schilderijen, collages, installaties, de zee wordt bezongen in al haar facetten. Romantisch, onderzoekend en soms ook confronterend. Bijvoorbeeld het eerste werk in de expositie is een doorlopende opname van het wervelende kielzog van een schip. Uit de tekst wordt duidelijk waar en waarom. (Nee, ik zeg niks. Maak het zelf maar mee.)

Thierry De Cordier, ‘Mer du Nord, No. 9. Photo credit: Dirk Pauwels

Vergaan met zes-meterbootje
De zindering van de zee is (mede) een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader (1942-1975). Ik moet bekennen dat ik nog nooit van hem had gehoord. Dat bleek aan mij te liggen, want de elke kunstenaar die ik ernaar vroeg, kent zijn naam.
Bas Jan Ader leek in zijn kunst in ieder opzicht de grenzen op te zoeken. Hij deed merkwaardige dingen en maakte daar zeer korte filmpjes en foto’s van. Zo filmde hij hoe hij zich uit een boom laat vallen en hoe hij op de fiets een gracht inrijdt.

Een onderdeel van zijn laatste project was de solo-oversteek van Amerika naar Europa in een zes-meter zeilbootje. Hij was een ervaren zeiler en wilde als zeiler/kunstenaar ook die grens verkennen, alleen op een te kleine boot de oceaan oversteken en ontdekken wat dat met je doet. Zijn zwaar gehavende bootje is uiteindelijk leeg teruggevonden voor de kust van Ierland. Van hem is niets meer vernomen. Toch is hij door zijn eigenzinnige werk en zijn verdwijning een soort legende geworden. Maar ook als je nog nooit van hem gehoord hebt, is een bezoek aan deze expositie de moeite waard.

Julius von Bismarck, ‘Afstraffing #6 (Oceaan)’, video

Blanco kijken
De zindering van de zee een fascinerende expositie die laat zien hoe verschillend eigentijdse kunstenaars de zee beleven. En omdat een deel van het werk tussen de schilderijen van Mesdag hangt, geeft deze expositie je een mooie kans dat werk ook weer eens te bekijken.
Van harte aanbevolen.

De zindering van de zee is tot 7 januari te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag: www.demesdagcollectie.nl

Peter Veen

Meer over Bas Jan Ader? Dit is een overzicht van zijn wel en wee: http://archief.motleysalon.com/Archief/Nummers/20/Xtra/bas-jan-ader/ en hier vind je o.a. zijn zeer korte val-filmpjes: http://www.basjanader.com/

Reacties

Reacties