De mythische Route du Rhum

Sinds 1978 is er iedere 4 jaar de solo zeilrace van St Malo naar Guadeloupe in de Caraiben.
Het is een mytische race met prachtige verhalen, vol met helden en heldenverhalen, mannelijk maar ook vrouwelijk. Florence Athaud die in 1990 als eerste overall aankomt, Ellen Mac Arthur die die in 2002 als eerste aankomt in de Imoca Open 60 klasse. Mike Birch in de eerste race die in het zicht van de finish Michel Malinovsky inhaalt en met 78 seconden voorsprong wint. Het is een race die in het hart zit van de Fransen. De Rhum route zorgde voor aanvoer van verse rum voor de Fransen in oude tijden, nu verzamelen letterlijk miljoenen Fransen zich om de schippers, de schepen en de start te bekijken.
Het zorgt voor een schitterende sfeer in de schoonheid van de oude piratenstad St Malo.

Nooit eerder waren er zoveel deelnemende schepen in de Route du Rhum. Dit is de 11de editie.
De monster Ultims, de reuze trimarans van 30 tot 35 meter lang, een zestal.

De koningsklasse zijn de Imoca 60’s, de open 60’s die ook aan de Vendee Globe meedoen. Er doen er maar liefst 20 mee. Er is een Brits Franse strijd, Alex Thomson met de Hugo Boss tegen de brandnieuwe Charal van Jeremie Beyou en de steengoede franse zeilers als Vincent Riou met de PRB, Yann Elies met de UCAR of de andere foiling raketten.

De Multi 50’s, prachtige trimarans van 50 foot lang, ze krijgen minder publiciteit maar varen oh zo hard.
De grootste klasse zijn de Open 40’s, maar liefst 53 deelnemers, de opstap klasse naar groter, waar keihard wordt geknokt voor een plaats in de top. Hier doen de meeste buitenlanders mee.

Dan zijn er de Multi’s, trimarans of catamarans van verschillende lengte, verzameld in de klasse Multi Rhum en daar weer naast de Mono Rhum, de monohulls van verschillende lengte die in deze klasse tegen elkaar kunnen varen. Geen handicap formule, wie als eerste over de lijn komt heft gewonnen. Simpel en duidelijk. Begrijpbaar voor het grote publiek. Die vinden deze huzarns strijd fantastisch. Tussen de 2,5 en 3 miljoen toeschouwers tijdens en voor de start bezoeken St Malo.

Loik Peyron vaart nu in het zusterschip van de trimaran die in 1978 heeft gewonnen, het tekent zijn karakter van nederigheid en klasse. 4 jaar geleden kwam hij als eerste aan in de de 1 na grootste trimaran en won hij overall, nu vaart hij met de oudste en kleinste trimaran met de toepasselijke naam Happy.

De start was afgelopen zondag om 14.00, alle schepen op 1 startlijn, iedere klasse had zijn eigen zone. Langs de kust van St Malo naar Cap Frehel waar 300.000 man, kijkend vanaf de rotsen niets wilde missen.

Het was een prachtige start met 15-17 knopen wind, De Ultims spoten er vandoor, in de Open 40 wind gingen tegelijkertijd 50 Code 0 genakers erop en in de Open 60 klasse was het direct strijd tussen de PRB, Charal, Hugo Boss en UCAR. De niet foiler SMA van de jonge Paul Meilhat mengt zich in de strijd vooraan en had de beste start. In de Open 60 klasse doen er ook 3 dames mee, Samanta Davies, outsider en ex schipper van de Volvo 65 SCA, Isabelle Joschke en Alexia Barrier.

De Ultims kunen topsnelheden van 45 knopen behalen, maar ze zijn ook kwetsbaar. Sebastien Josse met de Gitana (Rotschildt familie) breekt na 1 dag zijn loefromp, Thomas Coville beschadigt zijn voorbeam en deze 2 trimarans wijken uit naar La Coruna in Noord Spanje. Uhh, Noord Spanje, ja ze varen van Noord Bretagne naar Noord Spanje in 1 dag, een afstand van 600 mijl. En de Charal Open 60 waar zoveel van verwacht wordt heeft problemen met de roerinstallatie en moet opgeven.

Dat hoort alemaal bij het spektakel van de Route du Rhum.
Dinsdag en woensdag krijgen de schippers een enorme storm voor hun kiezen. Windsnelheden van 40 tot 50 knopen met golven van 6 tot 8 meter hoog.
Hou je vast, be safe en hou het schip heel is het devies.
Frankrijk houdt zijn hart vast.

Wordt vervolgt
(Update dinsdagochtend 6 november. Twee schepen zijn ontmast: Sam Goodchild Sailing met zijn Class 40 Narcos Mexico en Isabelle Joschke met haar Imoca 60 Monin.)

Hans Bouscholte

Reacties

Reacties