De werkelijkheid verzin je niet

Bij IJmuiden linksaf op weg naar blauwe luchten en lauwe wateren, is een droom die veel zeilers koesteren. Zelfs als wedstrijdzeiler kan ik daar af en toe over mijmeren. Met de liefde van je leven het avontuur aangaan en vooral zorgen maken over dat ene ‘weather window’. Heerlijk!

Dat deden Peter en Durdana ook op hun ‘Lazy Duck’ in 2012. Ik kan me voorstellen dat het afscheid leuk, spannend en ook een beetje verdrietig is. Je gaat toch wat vrienden en familie missen. Maar de liefde voor elkaar, de passie voor het zeilen en de honger naar avontuur overwint alles. Met een grote grijns gaan ze hun droom tegemoet. Om vervolgens op 19 september 2015 in een nachtmerrie wakker te worden.

Het stel ligt inmiddels in de blauwe kustwateren van Colombia als ze worden overvallen door piraten en Durdana wordt vermoord. De lokale politie vertrouwt het niet en markeert Peter als verdachte. “En ondertussen moest hij vechten om zelf niet achter de tralies te verdwijnen”, zegt zijn advocaat verongelijkt over de daaropvolgende verhoren. Diezelfde advocaat weet Peter uit Colombia te smokkelen en adviseert hem om na de begrafenis van zijn vrouw niet terug te keren.

Het is het einde van hun driejaar durende avontuur en het begin van een boek dat zo door Saskia Noort geschreven had kunnen worden. Een klein half jaar na het drama is Peter niet langer verdacht. Dat zal rust geven. Ook in de onderlinge vriendschappen en familierelaties.

Totdat afgelopen week het AD kopte: ‘Nederlander (63) vervolgd voor doden vrouw tijdens zeilreis Colombia’. De Colombiaanse justitie bleef het verdacht vinden en klopte bij haar Nederlandse collega’s aan; het Openbaar Ministerie. En nu wordt Peter in Nederland vervolgd voor de moord op zijn vrouw. Is hij dan toch schuldig? Saskia, schrijf je mee? Want dit wordt hoe dan ook spannend. Stel je voor dat hij schuldig is. Wat is er dan gebeurd in die drie jaar tussen het verliefde stel in IJmuiden en de moordenaar in Colombia? En stel dat hij tóch onschuldig blijkt? Hoe hard is deze realiteit dan als je al je vrouw hebt moeten begraven? En wie is toch die aanhoudende Colombiaanse rechercheur? Deze thriller heeft veel losse eindjes maar genoeg verhaallijnen voor een blockbuster.

Hoe de waarheid er ook uitziet, het zal een bizar verhaal zijn. En ineens moet ik denken aan die briljante reclameregel uit 2008 voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA): ‘De werkelijkheid verzin je niet’.

Floris Cornelissen

Reacties

Reacties