Skûtsjesilen: Reuzenspannend

Gevecht_heerenveen-grou-03
foto’s – Marjolein van Laere

De plek van het Skûtsjesilen lijkt me een soort centrum van de wereld. Een belangrijke plek. Toch geeft OV9292 met koeienletters ‘Geen reisadvies’. Daarom neem ik mijn fiets maar mee, in de trein op weg naar het Fryslân. Daar blijkt mijn reisrichting populairder dan OV9292 doet vermoeden. Later lees ik dat Leeuwarden die dag 95.000 bezoekers heeft gehad. “We gaan naar de reuzen”, vertellen ze, hun knieën opgetrokken vanwege mijn fiets. Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe trekt met drie levensgrote marionetten door de Friese hoofdstad.
De overvolle trein is nog maar net Groningen uit, of de intercom vertelt dat hij niet stopt in Buitenpost, al staat dat wel in de dienstregeling. Wie daar wilde uitstappen, wordt vriendelijk verzocht mee te reizen naar Leeuwarden en daar een trein terug te nemen. Even later razen we langs het bomvolle station van Buitenpost.
Binnen de zes minuten tijd die ik in Leeuwarden heb om over te stappen op de trein naar Sneek, lukt het me niet om met mijn fiets de mensenmassa te doorkruisen. Een trein later zijn er alweer mensen op de terugweg. “Veel te druk”, zegt een vrouw, “Maar ik heb Xolo, het reuzenhondje, zien plassen. Mijn dag is goed.” Eenmaal in Sneek fiets ik in een half uurtje naar het pontje en even later ben ik op het Starteiland. Zon, mooie wolken en een zacht briesje. Mijn dag is ook goed.

Stoïcijns objectief
De schipper van de persboot Gudrun blijkt niet zomaar de eerste de beste, maar oud-schipper Pieter Brouwer van het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen. Hij was zeventien jaar skûtsjeschipper en werd drie keer kampioen. Nu is zijn zoon Sytse de schipper van Heerenveen en meteen mijn favoriet. Mij maakt het niet uit wie er wint, als het Heerenveen maar is.
Daar lijkt het niet meteen op, maar toch schuift het Heerenveenster skûtsje vrij vlot naar de vierde plek en later zelfs naar de derde. De wind draait telkens en dat maakt het zeilen ingewikkeld. Pieter Brouwer en echtgenote Aukje, die de catering doet, blijven stoïcijns objectief, maar werpen elkaar blikken toe waardoor mijn hoop dat Heerenveen wint alleen maar groter wordt. “Skûtsjesilen is een deel van je leven”, zegt Aukje. “We volgen ze, tijdens de wedstrijden, de trainingen, ach, eigenlijk altijd wel.”

Kampioen
De wedstrijd blijft spannend, het weer geweldig en het einde komt in zicht. Het lijkt wel zeker dat d’Halve Maen eerste wordt en daarna Grou, Heerenveen en Drachten, waardoor Heerenveen de kampioen van 2018 wordt. Dan gebeurt er iets raars. “Grou brengt Heerenveen weg!”, zegt Pieter Brouwer verbijsterd en wijst naar de twee skûtsjes die een heel eind uit de richting varen, voordat ze uiteindelijk toch de finish opzoeken. Die omweg geeft Drachten de kans om net voor Heerenveen te finishen. En daardoor is binnen een paar minuten niet Heerenveen maar Grou kampioen 2018 geworden.
Ik kijk naar onze schipper en moet opeens weer aan de reuzen denken. Als het tegenzit, lijkt een stoere reus opeens ietsje kleiner.

Gonneke Bonting

Reacties

Reacties