Schepen van kunstenaars: Anton Heyboer’s YM 348

Anton Heyboer (1924-2005) was een kunstschilder en etser. Minder bekend is dat hij eigenaar is geweest van enkele schepen. Hij kocht in 1948 voor honderd gulden een vissersvlet, waarmee hij ging zeilen en vissen. Dat nieuwe leven in de haven van IJmuiden betekende een radicale omslag in zijn kunst: van een traditionele manier van etsen naar het snel gemaakte werk (‘rotzooi maar wat aan‘), waarmee hij beroemd is geworden.


Bij de naam Anton Heyboer wordt vaak eerst gedacht aan zijn drie (later 4 en uiteindelijk 5) vrouwen waarmee hij samenwoonde. Of aan de kunstwerken die hij aan de lopende band maakte, zoals de ontelbare keren dat hij 1-2-3 een kip schilderde:

Links: Fragment van de voorpagina van het boek geschreven door Henk van der Meijden (1974). Rechts: de kip

Veel eerder (1948) kocht Anton Heyboer een vissersvlet, die hij een bijzondere naam gaf: ‘La Mar Santa Cruz Piscadore‘ , visserijnummer ‘YM348

Anton Heyboer zeilt met zijn vissersvlet de haven van IJmuiden binnen. Fotocollectie F. Verpoorten


Tekst van Anton Heyboer onder een ets + transcript van de tekst:


Passage uit een krantenartikel waar Frans Verpoorten vertelt over de avonturen met Anton Heyboer. De kop van het artikel: “Een ‘onverantwoorde’ tocht met Anton Heyboer


Hier is te zien dat het ruige leven met de vissersvlet in de haven van IJmuiden betekende voor zijn manier van etsen: van ‘exact’ (1950) naar het ‘vrije werk’:

2 etsen van Anton Heyboer. Links: Gezicht op het Spaarne. Naast de viskotter de hoogaars ‘Emma Florence‘, daarnaast de vlet van Heyboer. Datering: Augustus 1954


Na het avontuur met de vissersvlet kocht Anton Heyboer dit Franse kottertje (IJM384) dat hij ‘St. E. Marcelle‘ noemde naar zijn dochtertje.

Het was de bedoeling om naar Spanje te varen, maar Anton bleef steken in het Amsterdamse nachtleven…


Jaren later kocht Anton Heyboer voor 2 nieuwe ‘bruiden’ ieder een binnenvaartschip. De dames kregen de opdracht om het vlak van hun schip helemaal schoon te maken en in het vet te zetten. Door het uitvoeren van die zware klus toonden ze aan écht bij Anton Heyboer te willen wonen.

bron: anton-heyboer.nl


Lees en bekijk > :

  • Passages uit het boek van Bert Nijmeijer over de avonturen met de vissersvlet IJM348 en de kotter YM384.
  • Andere kunstwerken van Anton Heyboer, die hij heeft gemaakt van zijn zeilende vissersvlet YM348

[op de website van : MOENTE MARITIEME KUNST]

Reacties

Reacties