VOR-Brandblog: Forensisch onderzoek op zee

Het is HOT nieuws op het moment: Brunel heeft gisteren de koppositie verloren doordat er een vis gespietst is onder het roer. Met een zeillat is de vis van het roer afgeduwd. Het roer heeft geen schade, maar de vis heeft het niet overleefd. Dit voorval heeft team Brunel 5nm gekost.


Ten eerste denk ik dan: hoeveel pech kan je als vis hebben! Hoe groot is de kans dat je dit als vis overkomt? Zielig.


Vervolgens ben ik de tracker gaan bekijken. Hoeveel impact heeft dit voorval gehad op Team Brunel? Volgens de verhalen hebben ze hierdoor 5nm verloren. Ten opzichte van wat?
Het leuke aan de tracker is dat je terug in de tijd kunt kijken. Als je de tijdsbalk onderaan de tracker naar 29 april in de vroege ochtend terugbrengt en het dan als een video naar nu laat lopen dan kan je super mooi de bewegingen van de individuele boten bekijken (als bankvolger moet ik er (uiteraard) vanuit gaan dat de tracker klopt).
En dan zie ik niks geks..


Als ik Team Brunel vergelijk met Dong Feng (waar ze vlakbij lagen op 29 april) dan vaart Brunel consequent 19-22 knopen en verliezen ze (volgens de tracker) rond 6u hun koppositie aan Abu Dhabi (verschil 0.1nm). Rond 13u neemt Dong Feng de leiding over van Abu Dhabi en ligt Team Brunel 3e met een achterstand van 1.9nm. Om 13.30u heeft Abu Dhabi 2,5nm verloren op Dong Feng en ligt Team Brunel inmiddels 4e met een DTL van 4,8nm
Dus heeft Team Brunel op 29 april 4,8nm verloren volgens? Jazeker.


Dan ga ik even verder. Het mooie aan de tracker is ook dat je over het verloop van de dag precies de snelheden per boot kunt zien. Team Brunel heeft de hele dag tussen de 19-22 knopen gevaren met af en toe een (heel) kort dipje naar 16/17 knopen. Voor jullie beeldvorming: de dipjes van Dong Feng waren zelfs 13 – 14 knopen.
Dus ja, enorm balen van die vis aan het roer (vooral voor de vis), maar volgens mij zijn de wolken, positionering en windsnelheden debet aan het verlies van de koppositie van Team Brunel.
Wat wil ik hiermee zeggen? Geen idee eigenlijk, maar ik vond het wel leuk om uit te zoeken..


Misschien kijk ik wel teveel naar programma’s zoals CSI en NCIS.

Angela Brandsma

Reacties

Reacties

Geef een reactie