VOR analyse: laatste en beslissende etappe

Start om 14:00 van de laatste etappe van de Volvo Ocean Race naar Den Haag

Gothenburg stopover. Skippers Press Conference. 20 June, 2018.

Vandaag om 14:00 start de extreem spannende laatste etappe van Göteborg naar Den Haag van de Volvo Ocean Race (VOR). Er staan twee boten op 65 punten; MAPFRE en Team Brunel (TBRU). Dongfeng Raceteam (DFRT) heeft officieel 64 punten, maar tenzij er zware averij ontstaat waardoor er 10 uur of meer wordt ingeleverd op TBRU, krijgt zij een bonuspunt voor de kortst gezeilde tijd. We gaan er maar niet van uit dat de boot van Carolijn Brouwer zo veel pech gaat krijgen. DFRT moet de leg winnen of voor MAPFRE en TBRU blijven om te winnen. Dit geldt ook voor de andere twee kanshebbers. Het wordt dus alles of niets voor de drie team, en mogelijk een bloedstollende finale.

De druk ligt mogelijk nog meer op DFRT dan de andere 2 teams omdat zij nog geen etappewinst binnen gehaald hebben, maar wel stabiel hoog scoren. En eerder aan kop stonden. TBRU heeft een zeer sterke comeback gemaakt sinds Auckland en lijkt de zeilen in de wind te hebben. De kans voor Bouwe om in zijn 8e deelname aan de VOR voor het thuispubliek de VOR-trofee in handen te kunnen krijgen, moet een enorme kick geven.

De raceorganisatie heeft de etappe in de afgelopen dagen flink verlengd om te zorgen dat de boten niet eerder aankomen dan dat de race village in Scheveningen klaar is. Eerdere weerrouteringen gaven aan dat ze zondagmorgen vroeg zouden kunnen aankomen voordat de race village geopend zou zijn. Er word nu door de aanpassingen veel heen-en-weer gevaren tussen Zweden, Noorwegen en Denemarken, voordat de boten de Noordzee op kunnen gaan draaien. De ETA is door de verlenging van het parcours twee dagen naar achter geschoven, naar mogelijk dinsdagmorgen. Zie voor het weer routeringsplaatje gebaseerd op het GFS windmodel van gisteravond hier beneden.

Route

Omdat er oorspronkelijk 30 knopen op de borden stond op de Noordzee heeft VOR de verplichting van een gast aan boord, die niet mee mag helpen met zeilen, laten vervallen. Een aantal gasten zal alsnog meevaren, maar de meeste uitgenodigde journalisten naar verwachting niet. Zoals bij TBRU. Er wordt nog steeds zo’n 25 knopen wind op de Noordzee en het Kattegat verwacht, maar minder hard dan de passage van Schotland naar Göteborg in de vorige etappe. Naarmate de vloot dichterbij Nederland komt is de huidige verwachting dat de wind flink zal gaan afnemen wat in het voordeel is van de teams die beter met licht weer kunnen zeilen.

Ook deze laatste etappe zal de VOR-tracker live blijven. Dit beloofd veel stiekem kijken tussen het werken door naar hoe het er voor staat met de vloot!

Herman Caron

 

 

 

Reacties

Reacties