De ontwikkeling van de zeil-race-tracker

In de afgelopen jaren zijn de racetrackers voor oceaan zeilraces zoals de Volvo Ocean Race en recordpogingen, denk bijvoorbeeld aan de Franse trimarans voor de Jules Verne Trofee, behoorlijk doorontwikkeld op de volgende punten:

  1. Weergave van het weer op het scherm
  2. Aparte websites voor mobiele apparaten
  3. Weather routing
  4. Weergave van (zee)kaarten ipv land contouren
  5. Racedata
  6. 2D wordt 3D
  7. Realtime trackers
  8. Alternatieve VOR tracker: https://gis.ee/vor/
De weergave van het weer op het scherm

Bij de Volvo Ocean Race werd in het verleden het weer versimpeld weergegeven met behulp van gekleurde driehoekjes die de windrichting en sterkte moesten aangeven. Een voorbeeld uit 2012 staat in het plaatje hieronder.

t 2012

Omdat het flink puzzelen was voor de echte zeilers waar de hoge en lage drukgebieden lagen vanwege het ontbreken van isobaren, en dit beeld in het geheel niet aansluit bij de vele bekende windkaarten, is vanaf de huidige VOR-editie het mogelijk om het weer met behulp van Windity te visualiseren, zie hier onder voor een recent shot met het lage drukgebied en storm duidelijk zichtbaar.

t lage druk

Aparte websites voor mobiele apparaten

Tegenwoordig zitten jong en oud vaak op hun smartphone of tablet. Met de opkomst van deze apparatuur was het onmogelijk om iets te zien op je scherm. Ook omdat een groot gedeelte van het scherm gevuld was met allerlei minder belangrijke zaken, zoals logo’s, balken enzovoorts. Ook de bij voorkeur horizontale weergave op tablets versus de verticale op je smartphone betekende een ander beeld. Er was dus niet langer 1 website nodig, maar verschillende afhankelijk van het apparaat. Alle uitklapbare opties zitten nu verstopt achter buttons, zoals in het plaatje boven aan de linkerkant.

Weather routing

Een aantal jaren geleden lieten trackers alleen zien waar de boten ergens waren en dat was het. Waar ze naar toe gingen bleef een geheim. Bij de huidige editie van de VOR-tracker is het mogelijk de weather routing te zien, op basis van de VO65 boat polars. Dit is uiteraard gekoppeld aan de weergave van het weer. Zie het derde plaatje hier onder de dunne lijntjes van de boten links naar Cardiff rechts.

t 3

Tot slot kan je de route ook bekijken door de tijd heen met het bijbehorende weer, door de tijd vooruit te laten lopen. Zie het vierde plaatje hier onder.

t 4

Weergave van (zee)kaarten ipv wat contouren

Net zoals voor het weer werden er voor de weergave van zee en land er versimpelde weergaven gebruikt. Zee was blauw, en land grijs. Eenvoudig, maar weinig informatief. Bij de VOR-tracker kan je nu linksboven de weergave kiezen om een Navionics zeekaart te zien, zie plaatje 5 hieronder. Als je inzoomt zie je de tonnen liggen waarom ze heen varen.

t 5

Race data

De zogenaamde “Pro mode” in de VOR-tracker maakt het mogelijk om boot data te vergelijken voor snelheid over de grond (SOG), VMG, TWA, TWS en rankings. Hier onder een voorbeeld van de SOG van Team Brunel en Team AKZONOBEL van 25 mei 2018. Een gemiddeld rond de 25 knopen voor beide boten maar liefst! Het nieuwe 24-uurs afstandsrecord voor de VOR is nu in bezit van het Team AKZONOBEL.

t 6

2D wordt 3D

Waar raceorganisaties al snel vrolijk van werden was een 3D weergave van races. Ook omdat deze leuker zijn om te tonen bij live shows op internet of de eigen website. Hier onder een voorbeeld uit 2012.

t 7

Realtime trackers

Tot voor kort was het standaard om de start of finish van een race live qua posities uit te zenden. Met positie updates om de 4 of 6 uur. Na herhaald aandringen vanuit de fans heeft de VOR onlangs een belangrijke stap gezet: de tracker is gewoon altijd live! Dit maakt het aanzienlijk interessanter en verslaafder om regelmatig even te kijken bij belangrijke momenten in de race.

Alternatieve VOR tracker: https://gis.ee/vor/

Een door een fan en IT-man ontwikkelde alternatieve tracker voor de VOR wil ik niet onbesproken laten. Deze heeft ook als voorbeeld gediend voor diverse verbeteringen in de VOR-tracker. Zie het plaatje hier onder met de golven volgens het ECMWF weermodel, geselecteerd links onder.

t 8

Hierbij is het mogelijk om meer dan 30 weerlagen via Windity te laten zien, en te routeren met zowel het GFS als het ECMWF weermodel. Dit maakt vergelijkingen en betrouwbaarheidsschattingen van de voorspellingen makkelijker. Ook hier is routering ingebouwd. De posities worden maar één keer per 6 uur worden opgehaald, dit is het oude schema van de VOR. De maker zeilt op dit moment ergens op de oceaan en heeft nog niet het verversingsinterval aangepast. Als je met je muis over een boot gaat krijg je alle laatst opgehaalde info te zien, inclusief hoe lang het geleden is dat de positie is opgehaald.

Herman Caron

 

Reacties

Reacties