No sleep till Scheveningen

F9C44938-563F-41D8-94D4-45110E0CCE26

Deze editie van de Volvo Ocean Race is nog niet voorbij, maar kan wel de boeken in als één van de meest bizarre edities ooit. Twee dodelijke ongelukken, een ontslagen CEO en genoeg materiele schade, waaronder een gat in de romp en een dismasting. En dan zou je bijna nog even die soap rondom Simeon en Akzo vergeten. Tot een paar uur voor het startschot in Alicante was het nog onzeker of Simeon wel aan zou blijven als captain.

Gelukkig verbleken de dramatische gebeurtenissen enigszins door de ongeëvenaarde eindsprint van Team Brunel. Sinds Auckland hebben ze eigenlijk alles gewonnen. Behalve Newport, maar dat had niks met zeilen te maken. Dat was dikke pech en had net zo goed in het voordeel van Brunel kunnen vallen.

“deze laatste leg wordt voor de fans net zo intens als voor zeilers zelf”

Met de final leg voor de deur en een gedeelde eerste plek is het zo spannend dat mensen spontaan bijgelovig worden, de cardioafdelingen meer zeilers dan normaal opnemen en app groepjes overbelast raken. Zat je tijdens de race van Cardiff naar Gotenburg elk uur naar de tracker te turen, maak dan je borst maar nat. Want deze laatste leg wordt voor de fans net zo intens als voor zeilers zelf. Ik heb mijn freeze dried food al ingeslagen. No sleep till Scheveningen.

Wist je trouwens dat Bouwe de laatste leg nog geeneens hoeft te winnen? Hij mag zelfs vijfde worden, zolang hij maar vóór de ‘two red buses’ blijft, zoals hij zelf dat zo mooi noemt. En dan bedoelt hij natuurlijk Dongfeng Race Team en MAPFRE.

“hardop zeggen dat ze gaan winnen is doodeng”

En als je heel rationeel naar de feiten kijkt, dan heeft Brunel de beste kaarten in handen voor de eindoverwinning. Maar nu al hardop zeggen dat ze gaan winnen is doodeng. Toen ik voor de grap op Facebook een evenement aanmaakte voor de inhuldiging van Team Brunel kreeg ik toch ook wat reacties van bijgelovige types. Ik snap het. Ook ik loop weleens met een been op de stoep en een been in de goot. Bovendien willen we het allemaal zo ontzettend graag. We gunnen het Bouwe meer dan al die winnaars ervoor. En een Nederlandse winst beklonken in Nederland na zo’n comeback is nog mooier dan de prestatie van Jimmy Spithill met Team Oracle USA tijdens de Americas Cup 2013.

Maar als we even onpartijdig proberen te zijn en redeneren met het hoofd, dan is Team Brunel de grootste kanshebber voor de eindzege. Ze zitten overduidelijk in een goede flow. Ze hebben de zogenaamde winning mood. Bovendien hebben ze die extra versnelling gevonden die volgens Chief Operating Officer Richard Mason te maken heeft met gewichtstrim. En als we naar het weer kijken, dan ziet het er ook Bekkingsiaans goed uit. Het gaat namelijk waaien.

“Peter Burling. Een dodelijk wapen op de korte afstand”

Inmiddels weten we dat Team Brunel echt vlamt als de golven koken. Nu zal de laatste etappe niet ‘gale force winds’ geven, maar langzame drijfpartijen worden ons bespaard. Hopelijk heeft Henk Huizinga mijn mail ontvangen en staat hij even bij zijn wekelijkse Zilt Meteo verslag stil bij de laatste leg.

Ik kan nog meer redenen verzinnen waarom Brunel gaat winnen, zoals matchrace koning Peter Burling. Een dodelijk wapen op de korte afstand. En als wij nu nog even heel veel lawaai op Facebook maken en straks op de Scheveningse kade, dan weet ik zeker dat de gele boot vleugels krijgt en komen ze foilend over die eindstreep. Dus ga naar die Brunel Facebook pagina en steek een hart onder riem, comment op Bouwe’s insta en twitter de wind uit de zeilen van die rode bussen. Go Brunel!

 

Floris Cornelissen

Reacties

Reacties