Spiritualiteit in de Volvo Ocean Race

Zal Jomanda de legjumper zijn op één van de boten van team AkzoNobel en Brunel? De vloot gaat op een spirituele tocht Down Under.

Hong Kong Stopover. Around Hong Kong Island Race. 28 January, 2018.
Foto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Zal Jomanda de legjumper zijn op één van de boten van team AkzoNobel en Brunel? De vloot gaat op een spirituele tocht Down Under en zelfs nog zuidelijker! Nieuw Zeeland, het land waar de Volvo Ocean Race al 11 keer is geweest en waar het oceaan zeilen begint als je in de wieg ligt. Al 350 kiwi zeilers hebben deze prestigieuze zeilrace gevaren. En de lokale bevolking zal op de kant staan om de boten toe te juichen! De bevolking staat bekend om haar rituelen, zoals de wereldberoemde Haka, welke door het rugby team All blacks voor iedere wedstrijd wordt gehouden om de goden aan te roepen. Gaan de Nederlandse teams van AkzoNobel met de Nieuw Zeelanders Brad Farrand en Justin Ferris en Team Brunel met Nieuw Zeelander Peter Burling voordeel hebben van deze spirituele roots tijdens deze trip naar hun geboortegrond tussen de Tasmanzee en de Zuidelijke Oceaan?

De aankomende leg naar Auckland bestaat uit een ongekend interessante route, welke 6100 NM lang is. Deze lijkt op de leg 4, maar is nu omgekeerd en dat brengt hele andere koersen met zich mee. In de leg 4 van Melbourne naar Hong Kong werd er hard gevaren op de ruime koersen door de Noordoostelijke Monsoon wind. Nu moet de vloot in de eerste week hoog aan de wind inbeuken tegen de golven. In de laatste Studio Zeilhelden, vertelde de Nederlandse meteo expert Peter Tans er het volgende over:

En als we dan terugblikken op de leg 3 van Kaapstad naar Melbourne, waarin bij team AkzoNobel het noodlot toesloeg tijdens een ongecontroleerde klapgijp. In een vergelijkbare ruige zee, welke de teams nu ook tegemoet gaan en waar ook in een split second iets mis kan gaan. Zijn de teams er allemaal klaar voor na de ruim twee weken Hong Kong en Guangzhou? 19 en 20 januari staan in ons geheugen gegrift als een zwarte bladzijde voor de Volvo Ocean Race 2017-2018. Een moment dat wéér Vestas 11th Hour Racing een drama meemaakte en er een visser overleden is na een aanvaring met een mogelijk onduidelijk zichtbare vissersboot. De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend, die moeten we afwachten. Wel is een feit dat de boot van Vestas 11th Hour Racing op transport staat naar Auckland. Maar hoeveel indruk heeft dit gemaakt, nu ze weer door hetzelfde gebied moeten varen? Zijn alle zeilers scherp en alert genoeg om de vissersboten te ontwijken, hoog aan de wind kan dat voor bijzondere taferelen zorgen in de vloot. Te diep varen betekend omvaren en een gevaar dat de Filipijnen aan de zuidkant moeten worden gepasseerd. daarentegen kost veel tacken veel tijd en dan kom je misschien wel weer te hoog uit en maak je daardoor teveel afstand. Zou hierom de start van de 6e etappe 2 uur vroeger zijn gepland? Dat de vloot twee uur langer bij daglicht door het zeer druk bevaren gebied ten Zuiden van Hong Kong kan laveren?

Wie vindt de juiste middenweg om de Filipijnen heen en komt als eerste in de daarop volgende Dolldrums terecht? De Dolldrums kwamen ze in de 4e etappe ook tegen en hebben voor de teams in de voorhoede van het klassement niet veel goeds gebracht. Ze werden op afstand gevaren door de concurrentie en Team Sun Hun Kay/Scallywag wist zelfs met een zuidelijke koers de winst te pakken, met aan boord de Nederlandse zeilster Annemieke Bes.

Wat zal er in de aankomende etappe gebeuren en moet Race Control weer ingrijpen?

Na de Dolldrums volgt weer een ruimere zuidelijke koers, waar we weer hoge snelheden kunnen verwachten. Maar ook ondiepe riffen, welke door Team Sun Hun Kay/Scallywag in de leg 4 zijn omzeild op advies van het Volvo Ocean Race Control Centre. Ondanks de flinke omweg wisten ze toch de winst te pakken. Wat zal er in de aankomende etappe allemaal gaan gebeuren en moet Race Control weer ingrijpen, zoals Peter Tans in het volgende fragment uit Studio Zeilhelden uitlegt:

Aankomende nacht om 04.00 uur Nederlandse tijd is de start van de 6e leg. Zeilhelden volgt deze etappe op de voet. Het zal een zware uitputtingsslag zal worden voor de teams. Gaat Mapfre nog aan de leiding of neemt Dongfeng het stokje over? Of wordt het een onverwachte underdog die de andere teams weet te omzeilen? Zeilhelden is erbij en je hoeft er niet bij te zijn om het mee te maken! Blijf ons volgen. We houden je op de hoogte!

Willem Jan Landman

 

 

Reacties

Reacties