Overal op het land is zee

ms-holland
Ms Holland met aan boord een expositie van Nederlandse zeeschilders

Wat ik weet is vaak toevallig. Want wat je wel en niet weet, hangt toch sterk af van wat je toevallig hoort, ziet en voelt. Ik hou zo’n beetje in de gaten of er ergens zeekunst te zien is, tekeningen, schilderijen, beelden of andere uitingen die te maken hebben met de zee. Soms kom ik zelf iets tegen. Soms krijg ik een tip. Soms verbaast een galeriehouder uit mijn eigen buurt me met een expositie van kunst die te maken heeft met zee.
(Verbaasd ben ik ook dat juist in deze tijd dat iedere zeiler zijn boot vaarklaar maakt of de eerste tochten maakt, er zoveel kunst over de zee te zien is. Maar dat terzijde. En misschien zijn zeilers wel geen kunstliefhebbers.)

Holland
Deze expositie zul je waarschijnlijk niet zien. Maar ik noem hem toch omdat het een bijzonder idee is. De commandant van het marine-patrouilleschip Holland heeft het initiatief genomen voor een expositie uit het werk van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (‘Floating’). Tijdens de vaart hangen de schilderijen in zijn hut en in de kajuit, maar als het schip een haven aandoet, wordt er extra werk getoond in een expositie voor de lokale bevolking. En voor een goed begrip, de Ms Holland patrouilleert tot eind juli in het Caraïbisch gebied. Dus mocht je daar zijn, bekijk dan het werk van Geer Huybers, Leentje Linders, Winnifred Bastian, Ingrid Dingjan en Aly van der Wal. Links naar hun werk zie je via www.zeeschilders.com.

saskia-landscape_26
foto: Saskia Boelsums

Brugge
Aan de uiterste rand van het prachtige Belgische Brugge is een nieuwe fotogalerie met de naam HiRez. De -nog maar- tweede expositie is samengesteld door de bekende curator Stephane Verheye en heeft als titel Other shapes of water. Zes actuele fotografen laten daar hun zeebeelden zien. Het werk is verrassend en hier en daar bijna abstract. De voor mij bekendste naam daar is de Nederlandse landschapsfotograaf Saskia Boelsums. Andere namen zijn: Arno de Pooter, Adrien Hendrickx, Jan Pypers, Dirk Roseport, Bram Wolvenhart en Nick Verhaege. Check ook www.hirez.be

surftribe
foto: Stephan Vanfleteren

Knokke
En als je toch in de buurt van Brugge bent, check dan ook de expositie Surf Tribe in Knokke. Het zijn tientallen portretten van surfers. Mooi om te zien hoe iedereen -jong talent, levende legendes, oude surficonen, freesurfers, locals, surfhippies, bodysurfers, muzikanten- ver weg kijkt en hoe je in hun blik, zon, zee, wind en golven weerspiegelt ziet. Het is een keuze uit ruim 2500 portretten van surfers die fotograaf Stephan Vanfleteren over de hele wereld gemaakt heeft in opdracht van het Cultuurcentrum. ‘Geen blauwe zeeën, zilveren stranden, fluo surfkledij, dus, maar zwart-wit portretten die een verrassend contrast geven met de kleurrijke surfwereld.’ Meer informatie: https://www.surftribe.be/nl

schilderij: Giovanni Winne

Antwerpen
Giovanni Winne heb ik hier wel vaker genoemd. Hij schildert donkere, duistere zeeën en golven waar je eindeloos naar blijft kijken en steeds andere dingen in ontdekt. Ik ben fan van die man. Niet voor niets is een van zijn sea-scapes te zien op de cover van mijn boek Hondenwacht. Tot 27 mei te zien bij CAPS in Antwerpen, samen met de beelden van Edith Ronse onder de titel Water for my mind: www.c-aps.be.

sonjabrussen
schilderij: Sonja Brussen

Nieuw-Amsterdam
En tot slot in Galerie van Strien in Nieuw Amsterdam (Drenthe) zie je t/m 24 juni de expositie Zeeën en kusten, met schilderijen van o.a. Sonja Brussen en Niels Schouten. Ook van hen heb je eerder werk gezien als je mijn column Hondenwacht gevolgd hebt: http://www.galerievanstrien.nl/

Dus mocht je aan wal zijn en zin hebben je te laten verrassen door het beeld dat schilders en fotografen van de zee hebben, heel veel plezier!

Peter Veen

Reacties

Reacties