Fair Ferry: een veerdienst per zeilschip.

Het begon in een optimistje met een mengsel van verwondering, blinde paniek en een mateloos gevoel van vrijheid. Later kwam de adrenaline, zoekend naar snelheid en het balanceren op het randje, gevolgd door ruimer water, eerst zoet en toen ook zout.

Zeilen was een deel van mijn opvoeding en is ook daarna een deel van mijn leven gebleven. Toen sommige jaargenoten na de middelbare school gingen backpacken, ging ik liftend op zeiljachten de Atlantische oceaan over. Zeilen was voor mij altijd een zoektocht naar vrijheid, een manier van reizen en ontdekken in harmonie met de elementen. Ik had nooit de ambitie om me er professioneel me bezig te houden tot de mogelijkheid zich in 2017 voordeed om een maand te gaan zeilen. Het was september en rustig op het water. De wind joeg de golven flink op waardoor je de zon af en toe door de toppen zag schijnen en het kleurenpalet nog rijker maakte.

Ik raakte opnieuw in de ban van de schoonheid van de zee en oceaan die klotst zoals ze al miljoenen jaren doet, onbewust en achteloos over de zaken op het land. Bereid om ons bij tijd en wijlen te tolereren maar verder onverschillig als een onbereikbare liefde.

We hadden die maand geen vast plan en er was tijd om na te denken. En ineens was het zo logisch als wat: We gaan zeilschepen gebruiken om mensen van A naar B te brengen, voortgestuwd door wind: een oneindige bron van hernieuwbare energie. Onderweg laten we passagiers de schoonheid van de zee zien en leren we ze zeilen, voordat ze met een frisse neus op hun bestemming aankomen. Dit is de gedachte waarop Fair Ferry gebaseerd is.

In 2019 hebben we het concept getest. Sindsdien varen we met passagiers over verschillende zeeën in Europa en over de Atlantische Oceaan.

Mensen die met ons meezeilen hebben vaak een liefde voor schepen en de zee maar daarnaast weten ze ook wat er speelt in de wereld. Het is duidelijk dat we het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch moeten terugdringen. Toch is dit geen reden om thuis te blijven. We gaan reizen per zeilschip en ontdekken de wereld via het water! Onderweg mag iedereen meehelpen met het zeilen van het schip, en wie geïnteresseerd is leggen we alles uit over het reilen en zeilen van een Tall Ship. Wie het wil klimt onder begeleiding de mast in, stuurt of navigeert het schip.

In de toekomst gaat Fair Ferry, naast met klassieke Tall Ships, ook met moderne zeilende passagiersschepen varen om reistijden te verkorten en haar reikwijdte te vergroten. Op die manier kunnen zeilschepen (een deel van) vliegreizen vervangen.

Karel de Boer, Oprichter van Fair Ferry

Reacties

Reacties