Kokkels op zijn Portugees

KokkelsOnbegrijpelijk maar onze kokkels verdwijnen bijna allemaal naar Zuid-Europa, waar ze de schelpen hoog waarderen. In Nederland moet je echt je best doen om ze vers te krijgen en zie je ze zelden op de menukaart. Terwijl ze in het verleden echt met kilo’s tegelijk van de bodem werden geschraapt.

Zo extreem veel dat vogels dreigden hongerig toe te kijken naar de volle netten van de vissers. Gelukkig is het sinds een paar jaar verboden om mechanisch op kokkels te vissen en is er een akkoord gesloten over het handkokkelvissen waardoor er voldoende overblijft.

Goed dat gezegd hebbend, hoe komen we dan af en toe een lekker maaltje kokkels? Een ‘slow’ methode is het Wad op lopen en ze zelf verzamelen. Aanrader, leuk om te doen, maar niet altijd handig. Dan maar bestellen, bij bijvoorbeeld Eetvis of bij een goede vishandel. Beetje moeite maar dan is het ook smullen geblazen.

Kokkels op zijn Portugees (recept van Eric Rotte)

1 kg verse kokkels
4 ontvelde tomaten
Enkele takjes verse koriander
verse peterselie
verse oregano
4 teentjes knoflook
1 ui
½ glas droge witte wijn
mespuntje witte peper en zeezout
Veldsla
Olijfolie extra virgine
Rode ui

Was de kokkels goed in koud water tot ze zandvrij zijn. Ontvel de tomaten door ze even in kokend water te dompelen tot de velletjes gaan omkrullen en daarna direct in koud water af te koelen. Snijd de gepelde tomaten in vieren en ontdoe ze van het zaad. Snijd de partjes daarna in blokjes. Plet de knoflook met de vlakke kant van het mes.

Doe in een ruime pan een scheutje olijfolie, een ½ ui in stukjes gehakt en laat dit aanfruiten, voeg daarna de grof gehakte kruiden erbij en 4 teentjes geplette knoflook. De kokkels in de pan doen, voeg wat droge witte wijn toe en de partjes tomaat.

Breng de kokkels aan de kook op hoog vuur met de deksel op de pan en schudt ze een paar keer tot de schelpjes open gaan.

Leg op een diep bord de veldsla, doe er enkele schijfjes rode ui op, wat olijfolie extra virgine en rode wijnazijn, wat grof gemalen zwarte peper en een beetje zeezout.
Schep de kokkels in diepe borden en lepel er het warme kookvocht over. Serveer met ciabatta.

Reacties

Reacties